Kutinska osnovna škola, škola u kojoj bi svatko želio biti

30.01.2022.

19:46

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Školski bend

Školski bend

Foto: Dnevnik / HRT

Škola koja ima više od 20 izvannastavnih aktivnosti, ima svoj učenički bend, zbor učiteljica, odlične rezultate u robotici, astronomiji , a i svoju učiteljsku karijeru u njoj je započeo onaj čije ime nosi škola. Osnovnu školu Mate Lovraka u Kutini - za našu rubriku I mi idemo u školu- jednostavno morali smo posjetiti.

Došli smo u školu tijekom velikog odmora. Nevjerojatno živahno. Školski bend 'Mateki' glazbom razbija napetost koju je donijela epidemija. U knjižnici oni koji žele znati više, raspravljaju o književnim djelima, a budući da se u školi nudi nekoliko stranih jezika - mogu postati i pravi poligloti.

- Naš cilj je da potičemo učenike na učenje što više stranih jezika. Trenutačno je u ponudi 4 strana jezika, kaže nastavnica engleskog jezika Tatjana Bijelić

Zanimljivo, jedan pita na njemačkom, odgovaraju na francuskom, talijanskom i engleskom. Iva uči sva četiri. Voli, kaže - gledati filmove bez titlova i pjevati na drugim jezicima.

Na hodniku, da nikomu ne smetaju, a i veći je prostor, mali robotičari s nastavnikom pripremaju se za još jedno natjecanje. Prvaci su na regionalnom natjecanju.

Na hodniku smo zamijetili i veliki QR kod - to su napravili na satu likovnog. To je, kaže ravnateljica Vedrana Banda - QR kod škole - kad se skenira, otvara se školska stranica.

Škola ima dvije zgrade. Jedna budi uspomene. Lijepo je bilo učenicima kojima je učitelj, i to baš tu - bio Mato Lovrak. Djeca su mu pisala, on je pisao njima i godinama je sa školom bio povezan, gotovo do starosti.

Na izlazu zanimljivo društvo pita hoćemo li s njima. Idu na jednu od 20 izvannastavnih aktivnosti, astronomiju - i to u zvjezdarnicu. Napravio ju je Grad Kutina, jer su učenici ove škole imali odlične rezultate iz astronomije, kaže prof. geografije Vlatka Vidiček Dam.

Svatko bi poželio biti u ovoj školi i dok se pozdravljamo - opet čujemo pjesmu - zbor 13 učiteljica razredne i predmetne nastave.

Mladi učitelj Mato Lovrak roman 'Vlak u snijegu' napisao je 1931-ve, a nadahnuli su ga stvarni događaji. Čini se da je ovdje ostavio neki virus. Jer idejama kako učenicima školski život učiniti ljepšim - u ovoj školi zaista nema kraja!!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!