HTV u ninskoj školi: oduševljavaju turiste, pišu priručnike, potiču zdrav život...

07.11.2021.

20:04

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/B.A./HRT

OŠ "Petar Zoranić" u Ninu

OŠ "Petar Zoranić" u Ninu

Foto: Dnevnik / HRT

Surađuju s turističkom zajednicom, svojom kreativnošću oduševljavaju turiste, pišu priručnike, potiču zdrav život svojih učenika - sve to rade u osnovnoj školi "Petar Zoranić" u Ninu.

Na ulazu u školu - glazba, smijeh i dobro raspoloženje u malom masliniku. Približili smo se i shvatili da oni ne beru samo masline nego imaju i sat.


- Zadnji put smo pričali o operi i vokalnim dijelovima opere, kaže Jelena Lača, profesorica glazbene kulture.


- Meni je dobro, profesorica objašnjava, slušamo glazbu, kaže učenica Romana.


Ispred škole bicikala kao u priči. Čini se da svi učenici njima dolaze na nastavu. Doznajemo i razlog. Sudjeluju u posebnom hrvatsko-švicarskom projektu.


- Kroz koji potičemo djecu na kretanje, zdrav život, proučavanje prirodne baštine, sve u svrhu kretanja djece u prirodi, kaže ravnateljica Kate Knežević.


A kada se malo umore od nastave, učenja i testova - odlično dođe soba za opuštanje, kako nazivaju učionicu za modeliranje.


- Ovo je soba za odmak od svih digitalnih tehnologija, koji nas okružuju, tableta, mobitela, tu je jedan drugi svijet, kaže Andrea Valčić, nastavnica tehničke kulture.


Kako nam otkriva učenica Marcela, izrađene ogrlice daju ravnateljici, pedagoginji, ponekad otvore štand...


Imaju i strojeve za modeliranje - veoma su spretni, a kažu nam - siguran je za uporabu.

Učenici su napravili film i strip o životu kneza Branimira

Učenici su napravili film i strip o životu kneza Branimira

Foto: Dnevnik / HRT

Ponudili su turističkoj zajednici učenici ove škole još jednu veliku ideju. Napravili su film i strip o životu kneza Branimira.


- Uz kratki film i strip učenici su napravili QR kod te su turisti cijelo ljeto mogli skenirati te kodove i pogledati naš film i strip o knezu Branimiru, kaže Ana Mrkela, profesorica hrvatskog jezika.


To je koristilo turistima.


- Izuzetno je pomagalo jer nemamo interpretacijske ploče, kaže Marija Dejanović, direktorica TZ Nin.


Koliko je važno privući turiste, znaju i učenici u područnoj školi u Zatonu. Oni su pak sa svojom učiteljicom napravili vodič za znamenitosti Zatona gledan okom učenika.


Ali napravili su i mali priručnik "U zdravom tijelu zdrav duh". Vježbe za svaku priliku uživo, ali...


- Odlučila sam s učenicima sve te vježbe provesti kroz videozapise zbog nastave na daljinu, kaže učiteljica Martina Jelenković.


I tu ćemo stati. Odlazimo iz ninske škole i pitamo se - gdje im je kraj?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!