Mladi uzgajivači cvijeća i povrća

03.05.2022.

12:39

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Dnevnik1/HRT

Mladi uzgajivači

Mladi uzgajivači

Foto: HRT / HRT

Učenici Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima u školskim plastenicima uzgojili su impresivan broj presadnica cvijeća i povrća koje sad prodaju za nekoliko kuna po komadu. Sve su sami sadili, njegovali i presađivali, a novcem od prodaje kupit će materijal za novu školsku godinu.

Lavanda, smilje i begonije cvjetaju uz krastavce i paprike. Učenica Martina spretno im skida zaperke.

- Imamo tri vrste paprike. Babura, roga i tri kolor. Razliku se po boji i obliku – objašnjava Martina Šekerija, učenica Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima.

Vinkovački učenici i ovog su proljeća uzgojili tisuće bujnih sadnica.

- Cijeli proces prođu od sjemena, sami posiju, zna se što je sjetva, pikiraju poslije – kaže Vesna Jozić, suradnica u nastavi.

Iako je u plasteniku vlažno i vruće, Martin Vuković uživa više nego u školskoj klupi. Time bi se htio baviti u budućnosti, kaže.

- Puno mi je ljepši osjećaj kad nešto sam uzgojim nego kad kupim u trgovini – ističe.

Umirovljenice dolaze u školu po cvijeće i povrće. Iako su cijeli život radile u vrtu, rado poslušaju savjete učenika. U praksi im pomaže Anna, apsolventica iz Španjolske.

- Došla sam putem projekta Erasmus, ovdje sam tri mjeseca. U plastenicima sam s učenicima i zanimljivo mi je vidjeti kako oni rade - kaže.

Ovi učenici već na traktorima obrađuju njive, no u školi ih uče kako privući i kupce.

- Trebaju znati kako će samostalno svoj proizvod, proizvesti, staviti ga na tržište i ujedno i pronaći kanale prodaje – naglašava Ružica Zucić, ravnateljica Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima.

Jer mladi Slavonci vraćaju se na svoje plodne obiteljske oranice. Za njih dvojbe nema - oni ostaju u Slavoniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!