Mnoge osnovne škole nisu spremne za pripremu i podjelu toplih obroka

08.01.2023.

19:34

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Niz promjena u novom polugodištu

Niz promjena u novom polugodištu

Foto: HTV / HRT

Pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola sutra se vraća u klupe. Jedna od novosti je da će one u osnovnim školama za vrijeme velikog odmora dočekati besplatan obrok za što će se iz proračuna izdvojiti 550 milijuna kuna. No, dobra vladina namjera - nekima je stvorila problem. Nešto više od dva mjeseca od donošenja odluke nije bilo dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme za ovakav pothvat. 

Krajnji je cilj projekta da svi učenici osnovnih škola, njih oko 311 tisuća, dobiju barem jedan topli zdravi školski obrok dnevno. Krasno zamišljeno, ali u ovom trenutku, procjenjuje se, za to je spremno 60 posto škola. Neke nemaju kuhinju ni blagovaonicu, neke dovoljno kuhara, a odluče li se za vanjskog poslužitelja, pitanje je imaju li sanitarne iskaznice. Tako da će kod onih koji nemaju sve uvjete, dok se ne snađu, to izgledati ovako...


- Mi ćemo ponuditi prema mogućnostima škole da taj besplatan obrok za sve učenike bude doručak. Postoje razni razlozi jedan od njih je da sa svoje dvije kuharice ne bi mogli napraviti ručkove za sve, rekao je Mario Keča, ravnatelj zagrebačke OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga.


- Što se tiče područnih škola i prijevoza hrane to će biti vjerojatno problem, jer sanitarne službe iziskuju konkretne stvari što se tiče prijevoza hrane, kazao je Danijel Domišljanović, ravnatelj OŠ Đurđevac.


- Grad Split kao osnivač splitskih škola bi trebao raspisati javni natječaj za sve škole koje kreću s kuhanjem toplih obroka. Ovi drugi koji će ostati na suhom obroku jer nemaju uvjeta za kuhinju oni će imati suhe obroke u skladu s visokim nutricionističkim zahtjevima, rekla je ravnateljica OŠ Manuš Marita Guć.


Ministar kaže, država je osigurala novac da svi učenici osnovnih škola dobiju besplatan školski obrok, a iskrsnu li problemi, trebaju se javiti.


- S osnivačima i vlasnicima smo komunicirali od početka. Mi smo s njima održavali i određene konzultacije i sastanke i oni nas povremeno nazovu i pitaju, kazao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.


Ovo polugodište novina je i za učenike osmih razreda - iz 8 predmeta pišu nacionalne ispite. Rezultati neće utjecati na ocjenu ni na upis u srednju školu.


- To su sve testovi koji se mogu riješiti bez ikakve pripreme, naš je cilj da se utvrdi njihova razina postignuća, rekao je Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać, Solin. 


- Pokušat ću ostvarit što bolji rezultat, ali nije da ću se baš pretrgnuti od posla, poručila je osmašica Gabrijela


Zato će se pretrgnuti maturanti koje čekaju novine na maturi: vraćanje ocjene iz eseja i jedna razina ispita iz hrvatskog jezika. Maturantica Lea zabrinuta je i pita: a vi ne biste bili?


- Čim smo bili prvi razred bila je odmah korona, pa su bili štrajkovi, pa smo imali online nastavu, bio je kaos, neću lagati bilo je stvarno kaotično, prisjetila se. 


A što se pak učitelja tiče, za njih sve ostaje isto - pripremaju se najbolje što znaju i daju najbolje od sebe. Tako će i ovo polugodište.


- Svako vrijeme nosi svoje zanimljive zahtjeve, reforme, svako malo se nešto mijenja, a onda nekada imate osjećaj da ono sve što se promijenilo se vratilo na staro. Recikliramo jednostavno, rekla je Željkica Kraljević, učiteljica u OŠ Borovje, Zagreb. 


Adžić: Vrijeme za pripremu je bilo kratko, sutra ćemo vidjeti gdje leže zamke


O nacionalnim ispitima i izmjenama vezanim za maturu sasvim sigurno će se još pričati, ali ono što je za sad najbitnije je ipak uvođenja besplatnih obroka u osnovne škole. Za središnji Dnevnik o tome je govorio ravnatelj Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje Dražen Adžić. Njegova škola jedna je od najvećih u Zadru.


- Imali smo sastanak s osnivačem i odlučili smo da od sutra krenemo s tom odlukom u punom obimu. Naših 1100 učenika će dobiti svoj obrok u obimu u kojem ga možemo pripremiti. Sutra imamo pet velikih odmora, tri su za niže i dva za niže razrede. Naše kuharice su spremne, rekao je Adžić. 


Svi učenici dobit će obrok, što za sad znači da neće biti samo trenutno kuhani obroci nego će biti i sendviča, hladnih obroka, sokova, voća, jogurta... To je kaže najbolje što trenutno mogu organizirati.


- Vrijeme za pripremu je bilo kratko, a sutra ćemo vidjeti što će se zapravo događati i gdje leže zamke. Napravit ćemo sve da to sutra profunkcionira i da svako dijete dobije obrok.


Problem bi im moglo činiti i osoblje kojeg za sad nemaju dovoljno.


- Mi imamo dvije kuharice, a nama za ovaj projekt trebaju barem tri kuharice i još jedna servirka, a ima tu i posla za spremačicu jer sve to netko treba počistiti na kraju. Mi smo poslali zahtjev za suglasnost Ministarstvu za kuharicu i spremačicu i sad čekamo odgovor, rekao je Adžić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!