OŠ Đurđevac- škola u kojoj su svi sretni

15.01.2023.

20:55

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

OŠ Đurđevac- Škola u kojoj su svi sretni

OŠ Đurđevac- Škola u kojoj su svi sretni

Foto: HTV / HRT

Za HRT-ovu rubriku  "I mi idemo u školu" Sunčica Findak posjetila je Osnovnu školu Đurđevac. U njoj svaki učenik može pronaći aktivnost koja mu najviše odgovara, ima 5 područnih škola, a jedna od njih je za djecu s teškoćama. 


Područna škola u Budrovcu mnogima će potaknuti sjećanja jer ima nešto što mnoge takve škole - već odavno nemaju. Učiteljski stan u kojem živi učiteljica s obitelji. Kroz hodnik pa u razred.


- Zapravo vam je cijeli život povezan sa školom?


 - Da. Kaže moja obitelj- mama je uvijek u školi. Gdje je mama? U školi!, s osmjehom je rekla učiteljica Olga Lazar.


Svako jutro dočeka je prvi, drugi i treći razred. Svatko radi svoj posao, jedni drugima ne smetaju. Stariji pomažu mlađima.


OŠ Đurđevac ima još jednu područnu školu- za djecu s teškoćama. Imaju odlične uvjete za rad, i grad i matična škola itekako paze da im ništa ne nedostaje.


- Trenutno obrazujemo 39 učenika prema posebnom programu uz individualizirane pristupe, rekla je Irena Požar, voditeljica PŠ Odjeli za učenike s teškoćama u razvoju, OŠ Đurđevac


Imaju i senzornu sobu u koju svi rado dolaze.


- Ovo je soba koja djeluje na sva njihova osjetila. Od vida, sluha, dodira, objasnila je edukacijska rehabilitatorica Marija Dautanec Božić.


I ono što je zaista rijetkost - ne nedostaje ni stručnog kadra. Na putu u školu - zovu nas na sat likovnog u muzej .


- Pošto je noć muzeja blizu, mi smo došli kako bi izabrali radove koje smo do sada radili u suradnji s muzejom i da napravimo retrospektivnu izložbu u veži, kazao je učitelj glazbene kulture Zoran Vidaković.


I dok biraju radove, doznajemo da je ovo sjajan spoj - muzej redovito dobiva mladu publiku, a učenici upoznaju autore i njihova djela.


- Trudimo se u svemu onome što danas imamo na raspolaganju biti otvoreni za sve društvene aktivnosti, za sve obrazovne aktivnosti, rekla je Danijel Domišljanović, ravnatelj OŠ Đurđevac.


I zaista. Malo odmora od ispitivanja, testova uz aktivnost - društvene igre. Sami ih osmišljavaju i uživaju u tome.


- Ovo je zvučni memori. U spremnicima imate razne žitarice, pijesak i onda trešnjom spremnika morate vidjeti koji idu zajedno. Koji su par, pojasnila je Maja Šalamon Nemet, učiteljica njemačkog jezika OŠ Đurđeva.


Pustili smo ih da dalje stvaraju, a neobičan zvuk vodi nas na glazbeni.


- Osim pjevanja i plesanja na satovima glazbene kulture tu su itekako popularni bumveker štapovi, dakle to su štapovi koji udarom u ruku ili nogu proizvode određeni ton, rekla je Kristina Benko Markovica, učiteljica glazbene kulture OŠ Đurđevac.


I dodaje - što više štapova, bolja je zabava na satu. A kako bi glazbeni bio potpun, objavili su i Božićnu pjesmaricu, pa uz note, svatko sa svojim instrumentom pjeva i svira kako najbolje zna. Nema sumnje - škola za 10!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!