Jedinstvena škola u Hrvatskoj - "Škola u pidžami"

17.12.2022.

19:58

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Škola u pidžami

Škola u pidžami

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ovaj tjedan posjetili smo vrlo posebnu školu, takozvanu - Školu u pidžami. Dio je zagrebačke Osnovne škole Petra Zrinskog, a već se 16 godina nalazi u sklopu KBC-a Sestre milosrdnice. Polaze je djeca koja su na liječenju u bolnici, kako bi se poslije lakše vratila školskim obvezama. I varate se ako mislite da u toj školi nema ocjena.

Na odjelu Klinike za pedijatriju uobičajen dan. Gužva, pregledi, dolasci u bolnicu i odlasci. A Mia i Jana idu na nastavu - u pidžami. 

Mia je iz Pule i u bolnici je 11 dana, a Jana joj je cimerica. I jedna i druga slažu se, sve što ovdje nauče, itekako će im olakšati nastavak kada se vrate u školu.

- Brže prolazi vrijeme, možemo raditi lekcije i gradivo koje rade naši prijatelji u školi i tako ne propuštamo s nastave, rekla je Jana.

Učiteljica Irena voditeljica je škole u pidžami šest godina. Kaže nam godišnje kroz ovu školu prođe 300-tinjak djece.

- Ocjena ima. Nakon 15 dana provedenih u školi u pidžami ocjenjujemo ih i to šaljemo kao izvješće o vrednovanju u vrijeme hospitalizacije njihovim matičnim školama, istaknula je Irena Mihaljević, učiteljica voditeljica Škole u pidžami.

- Oduvijek promišljamo holistički i osim medicinskog rada stavljamo naglasak i na te nemedicinske aktivnosti djeci, jer škola je važna, rekla je Orjena Žaja, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice.

Inače, O.Š. Petra Zrinskog ovo je, nakon što je zgrada oštećena u potresu, šesta lokacija.

Povratak u obnovljenu školu predviđen je za početak drugog polugodišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!