19:43 / 02.05.2021.

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Pandemijski izazovi prvašića

Pandemijski izazovi prvašića

Pandemijski izazovi prvašića

Foto: HTV / HRT

U naše je škole prije pet godina upisano 5 tisuća prvašića više nego ove školske godine. Prije 5 godina prvi školski dani izgledali su uvelike drugačije - djeca u bezbrižnoj igri, učenju i druženju, što je ovoj generaciji oduzela pandemija. Koliko je škola daleko od one kakvom su je zamišljali - otkriva Sunčica Findak u rubrici "O školstvu na distanci" u središnjem Dnevniku HTV-a.

Škola u doba korone svima teško pada, ali čini se najviše onima najmanjima.

Šibenski prvašići više od mjesec dana imaju nastavu na daljinu.

- Sve je za njih novo, svaka lekcija je novo gradivo, njih treba usmjeravat, pažnju, koncentraciju, nije njima lako sjedit i gledat u kameru, mobitel, kaže Beti Lang, učiteljica OŠ Vrpolje, Šibenik.

A otežan je bio rad prvašićima i prošle godine, mjesecima su bili umjesto u školi - u kući.

- Ponekad pomislim da nemaju osjećaj pravih školskih obveza u svemu ovome. Kako su malo u školi, malo doma, malo u samoizolaciji, kaže Mišo Basić, učitelj u OŠ "Dr. Ivan Merz", Zagreb.

Nisu ni u svojoj školi jer je oštećena u potresu. Pa kad im zada zadaću nacrtaj svoju školu - ne znaju koju i kako, kaže učitelj Mišo.

Roditelji su, ističu svi učitelji, velika pomoć.

A što će pamtiti prvašići? Super učiteljice i učitelje, ali s maskama u razredu, nastavu bez šaptanja, prepisivanja, posuđivanja pribora, bez odmora na hodniku. Neki nakon potresa srušenu školsku zgradu i strah od ponovnog odlaska u školu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!