Pomorska škola u Bakru, spoj tradicije i inovacije

27.03.2022.

20:06

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Pomorska škola u Bakru, spoj tradicije i inovacije

Pomorska škola u Bakru, spoj tradicije i inovacije

Foto: Dnevnik / HTV

Uz pomoć suvremenih navigacijskih simulatora oni mogu ploviti gdje god hoće, a pravo plovidbeno znanje usavršiti na školskom brodu. Znaju veslati, roniti, ploviti, popravljati brodske motore. Za našu rubriku I mi idemo u uživali smo u Pomorskoj školi u Bakru inače najstarijoj strukovnoj školi u Hrvatskoj.

Isplovljavamo iz Bakra - za kormilom simulatora je kapetanica Ena, učenica smjera pomorski nautičar. Nije, kaže - isto kao i uživo, ali definitivno pomaže. Nastavnik strukovnih predmeta-elektronička navigacija Zoran Rubinić dodaje kako se radi o trenutno najmodernijem simulatoru koji učenicima omogućava da na najbolji način vide što ih čeka na brodu.

Nisu samo budućim pomorskim nautičarima u školi osigurani vrhunski uvjeti za učenje, nego i budućim brodostrojarima. Nastavnik brodostrojarske grupe predmeta Davor Španović kaže kako se brodostrojari "svijećom traže". Radi se o poslu koji je trend u svijetu, ali je malo manje atraktivan nego onaj na palubi.

Pa smo to i doživjeli na brodskom simulatoru. Nije bilo mjesta za priču, a Jakov, učenik smjera tehničar za brodostrojarstvo kaže da je spreman slušati buku strojarnice cijeli život. Kad trebaju predah od navigacije, učenici u iznimno bogatoj knjižnici škole mogu posuditi neku od knjiga ili atlasa iz 15., 16. stoljeća.

- Kao što je ovaj veliki pomorski atlas koji je tiskan u Parizu. Njega i još mnoge druge primjerke knjižnog fonda koje će ova škola staviti pod kulturno dobro - nitk nema. Oni imaju neprocjenjivu vrijednost, pokazuje ravnatelj škole Igor Kegalj. Pokazuje nam kartu Jadrana i otkriva zanimljiv podatak o Bakru - nekad je bio veći i od Zagreba i od Rijeke.

I dok idemo prema školskom brodu, susrećemo zanimljivo društvo iz škole, ali na moru. Veslaju kao jedan. Pripremaju se za jednu od regata. Nakon veslanja - odlaze na praksu na školski brod.

- Školski brod Pomorske škole u bakru Vila Velebita 2, brod je na kojem su brojni pomorci napravili svoje prve nautičke milje. Tko savlada Vilu Velebita 2 može ići kamo želi. Radi se o starom brodu koji ima specifičnu opremu. Na svim novim brodovima je lakše, kaže zapovjednik broda Tomislav Nam.

Škola je toliko zanimljiva da bi trebala biti uvrštena u turistički vodič ovoga kraja. U svakom slučaju, želimo im mirno more!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!