Popularna mišja obitelj stigla i u Hrvatsku

23.05.2023.

07:12

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

"Kuća Mišić"

"Kuća Mišić"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Što nastane kad se čak tri godine stvara slikovnica za djecu? Nizozemska autorica napravila je kućicu unutar koje je odigrala sve scene koje je opisala u radosnoj slikovnici

Po čemu je ta slikovnica drugačija od drugih istražila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska

U Hrvatsku su stigli mišići čije su avanture osvojile srca djece diljem svijeta. Riječ je o slikovnici koja je ime dobila po istoimenim glavnim junacima - mišićima Samu i Juliji.

Lnjiževna kritičarka i urednica Marija Ott Franolić ističe da je to "slikovnica koja mnoštvom detalja priča priču o prijateljstvu dva mišića, Sama i Julije, dakle dječaka i djevojčice, odnosno dva mišića koji su karakterno potpuno različiti."

- Sam je plah i poslušan, a Julija je onako hrabra, neustrašiva i uvijek u potrazi za novim avanturama i onda njega uvijek vuče za sobom. Iako su potpuno različiti oni su jako dobri prijatelji i jako se dobro slažu. To je dakle jedna topla priča o prijateljstvu. Oni žive u toj Kući Mišić, koju vole istraživati, vole gledati što rade njihovi susjedi, čime se bave, idu u dućan, posjećuju djeda. Mislim da će se djeci svidjeti što su ti mišići stavljeni u situacije koje će im biti poznate i s kojima će se lako moći prispodobiti, kaže Ott Franolić.

Nizozemska autorica Karina Schaapman, uz to što je napisala tekst slikovnice, izradila je i kućicu u kojoj su odigrane sve radnje. Umjesto klasičnih ilustracija, u slikovnici su fotografije kućice čiji je autor Tom Bauer.


Kuća Mišić

Kuća Mišić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Karina Schaapman je fizički napravila tu kuću od kartona i kaširanog papira. Ona zaista postoji i može se pogledati u Amsterdamu, ima više od tri metra. Ona ju je tako dugo radila zato što je prepuna sitnih detalja, i to mislim da je isto važno za napomenuti - u današnje vrijeme za našu slikovnicu, u vrijeme brzine, u vrijeme kad smo svi na internetu, kad su i djeca previše na telefonima, to je idealna slikovnica za dječji estetski odgoj i za zamjećivanje detalja, dodaje Ott Franolić.

Originalna kućica visoka je 3 metra, široka 2 te se sastoji od 100 prostorija, hodnika i vanjskih prostora. Književni kritičari smatraju da će ova slikovnica posebno zaintrigirati djecu.

- Mogu reći da je zapravo jako zapažena i kod djece i kod odraslih upravo zbog tog nekog retro štiha i topline. I svi zamjećuju zapravo da postoje razno razne mogućnosti igara i iščitavanja zato što ima jako puno detalja i zapravo djeca mogu sama osmišljavati svoje igre, svoje situacije i zapravo osmišljavati život to dvoje mišića, komentira knjižarica Kristina Antić.

Sredinom svibnja na hrvatsko tržište dolazi i sama kućica sa svim detaljima koji joj pripadaju, a u rujnu pak očekujemo i novi nastavak slikovnice Sam i Julija. Do tada, uživajmo u zgodama i nezgodama ovih mišića u njihovoj Kući Mišić.

Kuća Mišić

Kuća Mišić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!