Osnovna škola u Fažani, prava eko škola

04.04.2022.

07:00

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS

Eko škola u Fažani

Eko škola u Fažani

Foto: HTV / HRT

Zahvaljujući njima - u mjestu, parku ili na obali nema smeća. Oni su ekološki osviješteni, imaju brojne projekte, rade u nastavi na zanimljiv način. Za rubriku "I mi idemo u školu" Sunčica Findak posjetila je Osnovnu školu u Fažani.


Učenici Osnovne škole u Fažani već su u 8 sati na plaži, na satu prirode i društva. Čiste obalu i usput ponavljaju sve što trebaju znati o moru, morskim stanovnicima i biljkama. Djeca ove osnovne škole od prvog su razreda uključena u sve eko akcije.

Ekopriča nastavlja se i na satu likovnog na kojem djeca trenutačno rade cvjetove i listove os plastike koju su našli u prirodi.  Kažu - ne smije se bacati posvuda, ljuti ih kada vide da se ljudi ne pridržavaju pravila i upozoravaju da se plastika mora bacati u za to namijenjene kontejnere. Oni malo stariji izradili su i ekološke slikovnice. 

- Priča je to o dupinima koji su jako tužni, jer im je more prljavo i nagovore ljude da im očiste more, objašnjava knjižničarka u OŠ Fažana Izabela Kapustić.

Upravo rade na novoj slikovnici: o čudovištima iz dubina. Kažu nam: čitaj, smeću iz dubina. Zanimljivo je i na biologiji. Uče o biljnim i životinjskim stanicama. Ali ne napamet. 

- Kada radimo stanicu, onda učenici uvijek izrade model stanice od raznih materijala, stiropora, papira, plastelina, prirodnog materijala, grančica i sličnog, govori Jelena Mrđenović, profesorica biologije.

Ne predaju u ovoj školi samo učitelji, nego i stariji učenici mlađima.

– Mi smo grupa „Mići kunići” radili smo na projektu: Uči s gospodinom Finom. Naučili smo puno o novcu, štednji, mirovini. Što želite pitati, obraća se Karlo razredu.

Pitanja je bilo puno, npr.: "Ako mi nešto nacrtamo po ljeti i prodamo turistima. Je l' to isto prihod?"

Ravnateljica Marijana Starčić ponosna je, ne postoji ništa što djecu ne zanima, u sve su uključeni. Kreativni smo imamo dosta projekata, u jednom malom mjestu sve se vrti oko škole, kaže.

A ponekad im dođu i prijatelji, njih osmero iz područne škole u Peroju sa svojim idejama. Kako brinu da cijela Fažana bude čista i uredna, zar ste mislili da će okoliš škole biti drukčiji? Mora biti puno cvijeća i, naravno, dogovoren je raspored zalijevanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!