"Predivno odrastanje u Vrbniku i vrbničkoj školi"

12.02.2023.

20:23

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Posjet školi u Vrbniku

Posjet školi u Vrbniku

Foto: HTV / HRT

'Vrbniče nad morem' je pjesma koju znaju svi, od onih najmanjih do najstarijih u tom kraju. A koliko znaju i koliko se ponose svojim krajem i običajima uvjerila se Sunčica Findak kad je posjetila područnu školu u Vrbniku na otoku Krku.


Kombinacija sata hrvatskog i povijesti, kažu - dobro će im doći i za sljedeću priredbu. Tekst o prvoj buntovnoj učiteljici u Vrbniku napisala im je profesorica hrvatskog.

- Sjećamo se prve buntovne žene koja je rekla da želi biti meštrica. Slijedećih 100 godina Vrbnik je dao puno svećenika, ali i 100 meštrica, objašnjava Mira Katunar, prof. hrvatskog jezika OŠ "Fran Krsto Frankopan", PŠ Vrbnik.

U drugoj učionici - glazbeni. Čuje se pjesma 'Vrbniče nad morem'.

- Ovdje u školi sve se vrti oko Vrbnika. Od povijesti, tradicije, glazbe, sve. Tako je mi u Vrbniku 365 dana surađujemo sa Vrbničkim kulturnim društvom Frankopan. I učenici i učitelji imaju ljetnu školu glagoljice, školu kanta, školu sopila, imamo kanturice, priča kaže Tomislav Božić, učitelj glazbene kulture.

Učiteljica razredne nastava Ana Antić potvrđuje kako su učenici jako zainteresirani za "pjevanje po domaću starih vrbanskih napjeva".

U knjižnici mlade novinarke iz 7. razreda, završavaju još jedan broj školskog lista Bares. A oni manji na likovnom pri kraju su izrade maski za karneval.

Vanja nam se pohvalila da je njezin crtež u ovogodišnjem rokovniku Primorsko-goranske županije. Nacrtala je Vrbnik sa šarenim kućicama, a u moru je šampanjac.

Nije ga kušala, naravno, ali zato je odlična promotorica prozvoda svojeg kraja. A čini se - bit će ih sve više. Ravnatelj Serđo Samblić potvrđuje kako škola u Vrbniku ima sve više učenika.

A odrastanje je u Vrbniku i vrbničkoj školi predivno, kaže nam Rita, državna prvakinja u jedrenju. Pa kako im u ovakvoj ljepoti - odrastanje ne bi bilo lijepo?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!