Prvi srednjoškolski kviz kup

28.03.2023.

18:30

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Prvi srednjoškolski kviz kup

Prvi srednjoškolski kviz kup

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zagrebački srednjoškolci pokazali su koliko znanje imaju kada je riječ o pitanjima koje su složili kvizaški iz Hrvatskog kviz saveza. U prvom srednjoškolskom kupu pobijedila je Peta gimnazija sa osvojenih 40 bodova od mogućih 55. 

Organizatori su oduševljeni, a dašak atmosfere s natjecanja donosi ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Znate li koja je pasmina psa bila maskota za rukometni EURO 2018. koji se održao u Hrvatskoj? Ovo je jedno od pitanja na koje su zagrebački srednjoškolci trebali znati odgovor u odmjeravanju snaga na prvom srednjoškolskom kvizaškom kupu u organizaciji Hrvatskog kviz saveza.

- Ovo je zapravo prvi put da baš organiziramo pub kviz za srednjoškolce baš cijelog Zagreba. Prije smo po školama organizirali kad bi nas neka škola pozvala. Prije pandemije smo imali juniorsko prvenstvo, ali je to bilo individualno, nije bilo ovako ekipno, a ovo da je baš pub kviz i da tražimo koja škola ima najbolju ekipu, to je prvi put da je srednjoškolski kup Zagreba, ističe Petra Lypolt, dopredsjednica Udruge Hrvatski kviz savez.

U Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga okupile su se ekipe od po četiri predstavnika iz dvadeset zagrebačkih srednjih škola.

- Iz svake škole imaju jednu ekipu koja se sastoji od četiri člana. Odgovaraju na 40 pitanja koja su podijeljena u dvije runde i onda 10 najboljih ekipa ide još u finale i odgovara na 15 pitanja. Pa mi smo dali školama da oni sami odaberu. Predložili smo im da naprave prednatjecanje jer srednjoškolci to vole, ali tako i najbolje vide tko je najbolja ekipa, dodaje Lypolt.


Prvi srednjoškolski kviz kup

Prvi srednjoškolski kviz kup

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Da cijeli događaj bude još zanimljiviji, kviz su vodili poznati lovci - Krešimir Sučević Međeral i Mladen Vukorepa:

- Jako im je drago prije svega. Mi smo i kao osobe s televizije pa im je to fora kad im dođe netko poznatiji. Ovakvu vrstu natjecanja nismo imali, imali smo nekakva individualna natjecanja po školama. Mislim da je ovo sad dizanje na neku novu razinu i nadam se da je to jedan trend koji će zaživjeti i još se omasoviti, komentira Sučević Međeral.

U natjecanju je pobijedilo četvero učenika iz Pete gimnazije. Drugo i treće mjesto zauzimaju učenici 15. gimnazije i domaćini iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

- Generalno gledano, to je popularizacija kvizova kao oblika natjecanja, a osim toga je i kod nas i u inozemstvu dokazano da kvizovi dobro dolaze kao i pomoć u učenju, znači neki baš praktični kvizovi sa školskim znanjem. To je jedan zabavan način da djeca usvajaju naučeno i da se prisjećaju toga, da shvaćaju korisnost toga, ne na onaj neki suhoparan način, nego stvarno da vide i to natjecanje i to čini atraktivnim učenje, zaključuje Sučević Međeral.

Organizatori su oduševljeni kvizaškim razmišljanjem učenika i bacaju se na organizaciju još ovakvih događaja, ai čestitamo svim učenicima koji su pokazali hrabrost i svoje zavidno znanje!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!