Škola koju mještani čuvaju kao blago

16.10.2022.

20:03

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Škola koju mještani čuvaju kao blago

Škola koju mještani čuvaju kao blago

Foto: Dnevnik / HRT

Škola koju su mještani čuvali kao blago - i očuvali stoljeće i pol. Škola u kojoj su učenici sretni, a učitelji zadovoljni što rade baš tu. Škola je to u Kuni na Pelješcu koju je Sunčica Findak posjetila za našu rubriku "I mi idemo u školu" - i možemo potvrditi da je uistinu sve baš tako!

Naravno, školski dan počinje doručkom - i to zdravim. Pripremaju ga učenici i pedagoginja za sve. Danas na meniju - palačinke od zobenih pahuljica.

- Naša djeca se zdravo hrane, to je prednost male sredine jer imamo obilje domaćih proizvoda, no uvijek je dobro staviti naglasak na zdravu prehranu i zdrav način života, rekla je Sandra Suhor Galiot, pedagoginja OŠ Kuna.

Palačinke će dobro doći i nastavniku koji putuje i radi u 6 škola. Od Stona do Kune. A u nekima i u kombinaciji više razreda.

- Ja kažem da moj auto već sam zna kuda ide, govori Žarko Bošković, učitelj tehničke kulture OŠ Kuna.

Ne želimo ometati pri ispitivanju, ali znatiželjni smo vezano za plakat koji izrađuju uoči humanitarne akcije i dana kruha. Akciju organiziraju za učenika kojemu su kumovi. Sve mora biti jasno.

- Da vaši roditelji kada dođu na priredbu vide što tu piše kako bi znali kome daju prilog za školovanje, objašnjava Marina Damjanović Tolj, vjeroučiteljica OŠ Kuna.

Svi oni vole i trčati i brati grožđe i imati nastavu prirode i društva na zanimljivu mjestu.

- Što smo učili koje životinje postoje? Divlje i domaće. Koje su domaće? Konj, kokoš, pas, govori učenicima Katarina Jurković, učiteljica razredne nastave OŠ Kuna.

I magarac. Ante drži predavanje kako ga hraniti.

- Hraniš ga k'o veliki. Ispružim dlan i onda mu dam, govori Ante.

Na likovnom mladi slikari slikaju svojeg Celestina Medovića. Među učenicima je i njegova rođakinja. Ne da nam se iz Kune, a školski je autobus već stigao. Samo još jedno pitanje ravnateljici: Evo, škola je krasna, obnavlja se, kažu mještani da ju čuvate kao oko u glavi.

- Točno tako evo za tri godine obilježavamo 150 godina škole, rekla je Ana Milovčić, ravnateljica OŠ Kuna.

Ma čuvajte je, ona je zaista pravo blago Pelješca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!