Škola po mjeri učenika

22.05.2022.

20:24

Autor: Sunčica Findak/T.V./Dnevnik/HRT

Škola po mjeri učenika

Škola po mjeri učenika

Foto: HTV / HRT

Predivno okružje škole, nastava nerijetko u prirodi, čuvanje zavičajnog govora, velik zbor izvannastavnih aktivnosti. Ima se čime pohvaliti Osnovna škola Klana za našu rubriku - I mi idemo u školu.

Škola kao iz bajke, okružena zelenilom i cvijećem, pa tko ne bi poželio imati nastavu na klanjskim trupcima?

- Imamo puno drva u našem kraju i zaista nam je lijepa priroda tako da je što više možemo koristimo i boravimo u prirodi, rekla je Vesna Sobol, učiteljica razredne nastave, OŠ "Klana".

Oni najmanji upravo su na zavičajnoj nastavi. Uče kako sačuvati klanjski govor.

- Djeca govore klanjski i znaju zavičajni govor, a mi oblikujemo zavičajni abecedu i na taj način njegujemo tradiciju, dodaje Sobol. 

Oni stariji čak objavljuju pjesme u Budivniku na klanjskom, ali i još nešto.

- Treći Budivnik je posebno zanimljiv jer se na kraju nalaze i tradicijske igre ovog kraja - na laticu, na pendu, na špag, otkriva Anamarija Rubinić, prof. hrvatskog jezika, OŠ "Klana".

Uče oni i njemački, engleski i slovenski. Posebno je zanimljiv kombiniran sat njemačkog i slovenskog. Dvije učiteljice - jedan razred.

- Vidjeli smo da djecu zanima povezanost između njemačkog i slovenskog jezika, pogotovo to vole kroz igru. Djeci je slovenska granica blizu, a njemački uče otprije, kaže Mirela Puljek, prof. njemačkog jezika, OŠ "Klana".

Imaju i robotiku, u kojoj su vrlo uspješni, i modelarenje. Zatekli smo ih kako izrađuju zanimljive klanjske svjetiljke - za koje su potrebni gips, žarulja i drvo. Svemu tomu uspješno ih poučava profesorica koja predaje čak tri predmeta.

- Tri predmeta fizika, tehnička kulture, i informatika, uz to vodim i grupu modelarenja. Kad se hoće, sve se stigne, ističe Tina Dekleva, prof. fizike, tehničke kulture i informatike, OŠ "Klana".

Stignu u ovoj školi svi sve. Pa i sudjelovati u svim izvannastavnim aktivnostima koje požele.

- Rijeka iako je blizu, imamo od 15 do 20 sati aktivnosti, ovisi o godišnjem dobu, od volontiranja do vožnje djece na bazen, objašnjava Jelena Grbčić Samardžić, ravnateljica OŠ "Klana".

Sjećate li se spomenute igre na špag? Njome krate vrijeme do dolaska prijevoza. Mnogo je djece koja putuju. Ali kažu nam - ovu školu ne bi mijenjali ni za jednu u gradu jer uživaju u svakom trenutku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!