Obiteljska atmosfera: Škola sa samo sedam učenika u četiri razreda

21.11.2021.

19:44

Autor: Sunčica Findak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Škola za pet

Škola za pet

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U rubrici "I mi idemo u školu" Sunčica Findak vodi nas u Osijek Vojakovački. Tamošnja škola, podružnica matične u Križevcima, ima samo sedam učenika u četiri razreda pa ne iznenađuje da su poput obitelji!
Male glavice jedna za drugom, pravilnom stranom ceste idu prema školi. U razredu, peć je naložena, osjeća se gotovo obiteljska atmosfera. Tjedan započinju zanimljivom igrom.

- Bacali smo kocku prijateljstva na kojoj smo vidjeli što piše. Pisalo je: Oprosti drugome i onda se tako ponašamo cijeli tjedan, rekao nam je Patrik, 2. razred.

Pravila za tjedan se znaju i sada u klupe. Sat započinju pregledavanjem domaće zadaće - međusobno.

Sedam učenika u četiri razreda. Učitelju Tihomiru ovo je osma generacija kombiniranog odjela. Kada je prije 30 godina dobio posao, nije bilo idilično. Studij ga za rad u kombinaciji nije pripremio.


- Moj prvi susret u ovoj školi bio je takav da sam drugi dan došao kod naše pedagoginje u matičnu školu i rekao da dajem otkaz jer se ne snalazim u kombinaciji, kaže Tihomir Pleša, učitelj, PŠ Vojakovački Osijek, OŠ Ljudevita Modeca, Križevci.

Na svu sreću pedagoginja ga je ohrabrila, a on sada kaže - ne bi ovaj posao mijenjao ni za što.

Sat im prekida iznenadni, ali dobro poznat kombi.

- Došao je bibliobus. Zamijenit ćemo knjige, znamo što je ovaj mjesec za lektiru dogovoreno?, kaže im učitelj, a oni bez guranja, pristojno čekaju u redu.

Svatko traži svoju lektiru, nema guranja, pristojno se čeka u redu. I natrag u razred.

U školi svatko ima svoj zadatak. Maja je predsjednica razreda.

- Predsjednica razreda pazi da se nitko ne svađa, da sve bude kako treba, kaže Maja, 4. razred.

Valentino iz drugog razreda higijeničar.

- Moram im pregledavati nokte, ručnike jesu čisti, jesu li su prali kosu, kaže Valentino.

Prirodu i društvo imaju vani. Otkrivaju nam kako su išli po selu i zapisivali priče i bajke baka i djedova i poslali na natječaj. Sve je objavljeno. U idiličnom okružju škole imaju voćnjak i razred na otvorenom.

Učenici ove škole svaki puta kada odlaze stave dlan na semafor koji pokazuje kako se osjećaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!