Školarci s Ugljana - čuvaju tradiciju i bore se za svoje

01.05.2022.

19:59

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik1/HRT

Školarci s Ugljana

Školarci s Ugljana

Foto: Dnevnik / HRT

Oni njeguju tradiciju, folklor, jezik svojih predaka, nasmijani su i uvijek spremni za pjesmu. A kada se nađu pred teškoćom, nije im problem ni tražiti sastanak s načelnikom općine. Idu i osnovnu školu na otoku Ugljanu. 

Svaki dan učiteljica im ponavlja kako prijeći cestu. Maleni su, a nema nogostupa.

- To je opasan dio puta za djecu, oni kada idu, rašire se, zaborave, pričaju i njihova pažnja je fluktuirajuća – kaže Ana-Marija Hatadi Ostojić, učiteljica OŠ "Valentin Klarin" PŠ Kali.

Prekipjelo im je. Da se više ne bi bojali, sa svojom su učiteljicom otišli načelniku i pokrenuli projekt „Put do škole”. Traže moguća rješenja tog problema. Nogostupa, zbog neriješenih imovinskih komplikacija neće biti, pa će do škole pješačiti kroz livadu.

Koliko čuvaju tradiciju, govor i običaje, uvjerila se ekipa HRT-a i u područnoj školi Lukoran. Dva kombinirana razreda vrlo su zanimljiva. U jednom Vice prvašić i sve djevojčice, u susjednom Aurora i svi dječaci. Oba razreda imaju zajedničku izvannastavnu aktivnost - očuvanje tradicije. Svatko je nešto donio iz davnina.

A krasne male školice, zdrav život, veselje i u matičnoj školi u Preku.

- Pokušavamo ih naučiti starim stvarima koje su i njihovi djedovi i očevi radili, tako da ostane trag koji je bio na otoku – kaže Kristijan Smud, ravnatelj OŠ "Valentin Klarin" Preko.

Sve je vrlo opušteno, oko škole ne smije biti nijedan papirić, čuvaju svoje i običaje i okoliš. Kažu - ako mi nećemo, tko će onda? 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!