Učenici prodaju sadnice, u školi imaju vinograd i voćnjak

17.04.2022.

20:04

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Učenici prodaju sadnice, u školi imaju vinograd i voćnjak

Učenici prodaju sadnice, u školi imaju vinograd i voćnjak

Foto: Dnevnik / HRT

Kako prodati proizvod koji si sam posadio i brinuo se o njemu? Kako postati vrhunski veterinarski tehničar ili serviser za traktore? Sve to možete doznati u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Osijeku. Za našu rubriku "I mi idemo u školu" posjetila ju je Sunčica Findak.

Učenici su jedva dočekali da počnu prodavati 70.000 sadnica. Željko iz Aljmaša došao ih je kupiti, kaže da želi pomoći djeci.

- Djeca su stvarno profesionalna. I sam sam pokušavao, ali nikada mi nije ovako uspjelo, rekao je.

Kad odu kupci nastavlja se sat.

- Profesorica je rekla da moramo oprezno presađivati biljke, one su kao i ljudi moramo paziti da su uvjeti jednaki, rekao je Luka, smjer agrotehničar.

A biljke, uz to što ih se mazi, imaju i imena.

- Ja držim Vedranu. Zanimljivo je da hibridi paprika imaju ženska imena Vedrana, Ester, Sofijana, objašnjava Željka Jambrović, nastavnica strukovnih predmeta za zaštitu bilja, Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek.

Imena imaju i životinje u razredu za veterinarske tehničare. Od psa plišanca Lune do pravih životinja. A onda sat s pravim životinjama.

- Ovo je Pavlo, hrčak ima godinu i pol dana pitom je ne grize i naviknut na ljude, objašnjava Jana, smjer veterinarski tehničar.

Od 7 zanimanja koliko nudi ova škola, upravo je smjer veterinarski tehničar najtraženiji.

- Veterinarski tehničari još uvijek su deficitarno zanimanje, velika je mogućnost zapošljavanja, govori Kristinka Baglama, nastavnica veterinarske grupe predmeta, Poljoprivredna i veterinarska škola, Osijek.

A bit će posla i za buduće mehaničare poljoprivredne mehanizacije.

- Ja sam najviše upisao ovaj smjer da naučim popravljati traktore, imam doma dosta zemlje, puno mehanizacije, objašnjava Bruno, smjer mehaničar poljoprivredne mehanizacije.

- Ovo je dobar primjer povezivanja teorije i praktične nastave. Imamo sreću da uz školu imamo poljoprivredno školsko vježbalište oko 16 kvadrata, rekao je Rudi Lukačević, ravnatelj Poljoprivredne i veterinarske škole, Osijek.

Imaju i školski voćnjak i vinograd. Mnogima i dodatna praksa.

- Ja u obitelji imam vinograd, pa sam već u 7. razredu znao da ću doći ovamo i trebam to nastaviti, rekao je Petar, smjer agrotehničar.

Ovi mladi ljudi, učenici ove škole i ne pomišljaju na odlazak iz Slavonije. Recept je jasan: prenijeti im korisno znanje na zanimljiv način i dati im priliku. I iskoristit će je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!