Tragom priča u školstvu u ovim pandemijskim uvjetima, u našoj rubrici "O školstvu na distanci", naišli smo na program koji su osmislili i provode u Gimnaziji u Županji, a u kojemu učenici na vrlo zanimljiv način uče o kemiji, biologiji i fizici. Bili smo na satu koji su nazvali "slatka kemija".
Uskoro će dobiti kabinet za kemiju, a do tada pokuse će izvoditi na klupama. Priprema u posudice, naravno i šećer, keramička podloga na klupe, kako ne bi bilo posla za vartogasce i čeka se kemijska reakcija. Da je šećer promijenio i glazbeni svijet, od klasike do ljubavnih pjesama, doznali smo u prezentaciji "šećer u glazbi".
- Utjecaj šećera počeo je još od Čajkovskog, objašnjava Hrvoje, maturant iz Gimnazije Županja.
Borna je, istražujući za svoju prezentaciju "šećer kroz povijest", svašta otkrio.
- Podatak koji me je iznenadio je da je prvi šećer koji je nastao industrijskim putem nastao ne iz repe, nego iz rotkve, rekao je.
Nakon teorije, pokusa i prezentacija, odlaze u obližnju sladoranu.
- Nalazimo se u laboratoriju u kojem radimo analizu šećera ovisno o zahtjevima kupaca, objasnila je Maja Vulić, tehnolog kontrole kvalitete u Sladorani u Županji.
- Zanimljivo mi je da ono što naučim na teorijskoj nastavi, ovdje vidim kako se to primjenjuje u praksi, rekla je maturantica Katarina.
I tako su kemiju učinili jednim od najzanimljivijih predmeta.
- Kemiju smo prikazali kroz sva četiri godišnja doba proljeće, ljeto, jesen i zimu vrlo različitim pristupima, istraživanjima, projektima uključivanja lokalne zajednice, uključivanje bivših učenika koji su sada profesori na sveučilištima, rekao je Ivica Živković, ravnatelj Gimnazije Županja.
- Gdje ima volje ima i načina. Doista smo se prilagodili, poštujemo sve epidemiološke preporuke, ostvarili smo gotovo sve pokuse koje bi i inače morali, rekla je Mirjana Lermajer, profesorica kemije u Gimnaziji u Županji.
Naravno očekujemo poziv i na satove biologije i fizike. Kažu, kurikulom za te predmete predviđeno je da učenici izađu i izvan grada i lokalne zajednice.