Sljedeći tjedan probna matura

11.03.2022.

20:23

Autor: Sunčica Findak/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Probna matura

Probna matura

Foto: Dnevnik / HRT

Sljedeći tjedan maturanti i učenici trećih razreda pišu probnu maturu. Naime, procjena je bila da im se zbog svega što se dogodilo u posljednje dvije godine, od potresa do pandemije, treba omogućiti da se upoznaju sa sadržajem, konceptom i procedurom pisanja ispita.

Sadašnji maturanti od 15. ožujka do 15. travnja na probnoj maturi pisat će ispit iz hrvatskog, matematike, engleskog i njemačkog jezika. A učenici trećih razreda još dva tjedna dulje, i to jedinstveni ispit iz hrvatskog i matematike. Dio toga čeka ih i na pravoj maturi.

- Time ćemo nakon 13 godina prakse koju nema niti jedna zemlja EU-a, da se materinski jezik piše na dvije razine, i mi ćemo uskladiti s tim da će pisati jednu razinu hrvatskog jezika, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Anja ima disleksiju. Zato je dodatno zabrinjava pisanje i čitanje pa se veseli probnoj maturi.

- Dobit ću povratnu informaciju kako stojim sa znanjem i na čemu moram raditi, rekla je Anja Norda.

Tražila je ispite prilagodbe. Kaže Filipović svi koji su tražili i dobit će ih. I dok su maturanti zadovoljni, neki profesori pitaju hoće li probna matura pokazati stvarno znanje?

- Budući da će oni koji će prvi pisati vjerojatno reći drugima i drugi će doznati, i pošto se ne piše u isto vrijeme ne vjerujem da će pomoći svim učenicima u Hrvatskoj, smatra prof. geografije u IX. gimnazija Zagreb Tvrtko Pleić.

- Pozivam učenike da ne nalaze nikakve kanale i načine, a bit će im mogući da dođu do pitanja i odgovora, nego bez ikakve prethodne pomoći - nek sami sebe provjere što u sljedeća dva mjeseca mogu napraviti kako bi imali što bolji uspjeh na maturi, poručio je ravnatelj Filipović.

Budući da je probna matura velik posao za tri skupine djelatnika u školstvu koji će raditi izvan svog radnog vremena, postignut je dogovor resornog ministarstva i sindikata da im se to dodatno plati.

- Za ispitne koordinatore tisuću kuna neto, one koji će dežurati na ispitima 30 kuna u brutu na sat i one koji će ispravljati ispite - 33 kune po ispitu, rekao je predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Naravno, svatko iz svog kuta mjesecima je upozoravao na neki od problema, no svi su imali isti cilj: pomoći i olakšati učenicima pisanje najvažnijih ispita u njihovu školovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!