Srednjoškolci u Kaštel Štafiliću rade kuharice, liječe životinje...

02.04.2023.

19:56

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Nesi je došla u prave ruke

Nesi je došla u prave ruke

Foto: Dnevnik / HRT

Za rubriku "I mi idemo u školu" posjetili smo jednu itekako zanimljivu školu - Srednju školu u Kaštel Štafiliću. Učenicima nude čak 19 programa i zanimanja, od gimnazijskih i strukovnih do pomoćnih. Imaju učenički dom, vode brigu o predivnom vrtu koji obilaze i turisti, rade kuharice, prodaju povrće i voće, liječe životinje...

Nesi je došla u prave ruke. Mladi veterinarski tehničari već stručno pomažu 12 godina starom psu.


- Pokazivali smo vađenje krvi na modelu psa, danas je ovdje s nama Nesi pa ćemo vidjeti kako se to radi na pravom živom pacijentu, govori Fani Živković Bralić, prof. stručnih predmeta Srednja škola "Braće Radić" Kaštel Štafilić.


Nesi se potpuno opustila, sve je prošlo brzo i bezbolno.


- Još od malena volim životinje, želim puno pomoći i zato sam odabrao ovaj smjer, kaže učenik Dominik.


A smjer agroturistički tehničar ima brojne zanimljive predmete. Od kulinarstva do vinogradarstva i vinarstva. U školskom vinskom podrumu rade na svojem pjenušcu - Nehaj.


- U današnje doba, posebno u Dalmaciji, kada vlada psihologija brze zarade u turizmu, teško je nekoga motivirati da se bavi vinarstvom, kaže Živko Skračić, voditelj praktične nastave vinarstva i vinogradarstva.

Prekrasan začinski i ljekoviti vrt


S prozora nas zovu, dođite nam, mi smo isti smjer, ali kuhamo za 10. Petar je iz Sinja, kuha odlično, želi otvoriti svoj OPG, a za ambijent koristit će mu i njegov hobi - skuplja predmete iz davnina stare više od 100 godina. Od kuda ta ljubav? 


- Pa ne znam, od kad sam bio mali skupljao sam gluposti, baba bi rekla da skupljam smeće. Onda se to malo više širilo, u jesen sam imao etnografsku izložbu, te sam predmete izložio ovdje u domu, kaže nam Petar.


S kulinarstvom rade čuda, a na kraju školske godine...


- Na kraju nastave oni imaju svoju kuharicu, svoja jela koja rade tijekom cijele godine, kaže Ljilja Zulim, voditeljica praktične nastave u ugostiteljstvu.


Oko škole prekrasno je uređen okoliš, sade nove biljke. Naravno, programa u poljoprivredi - kao u priči. Za jedno zanimanje poseban je interes.


- Poljoprivredni tehničar vrtlar, zato što je hortikultura, uređivanje vrtova nešto što je danas trendi, kaže ravnateljica Marija Kezele.


Pa nije ni čudno onda što imaju i prekrasan začinski i ljekoviti vrt.


- Brojimo 76 različite biljne vrste, neke ljekovite, neke samo aromatične, kaže Nikola Škarić, nastavnik strukovnih predmeta poljoprivrede.

U stakleniku u kojem nema kraja praksa se ne propušta

U stakleniku u kojem nema kraja praksa se ne propušta

Foto: Dnevnik / HRT

Prvaci države u odbojci


U stakleniku u kojem nema kraja praksa se ne propušta, proizvodi nadaleko poznati. Učenici i nastavnica sade i brinu se za voće i povrće.


- Slobodna je prodaja, tko god dođe, kupi i sav novac ide u zadrugu u školsku blagajnu, objašnjava Roko.


A zdravim proizvodima opskrbljuju i učenički dom. Koraj je iz Zenice, u domu i ovoj školi, kaže, odlično mu je. Trenira odbojku i kapetan je, a na državnom školskom natjecanju upravo su postali prvaci.


- Ponosno se osjećam kad dođem u školu, nešto sam napravio za tu školu. Moja je ekipa ponosna na sebe i baš nam je drago biti prvak države, kaže Koraj.


Doznajemo i detalje:


- Pet utakmica smo imali u Poreču bez izgubljenog seta, ističe Jurica Skelin, prof. tjelesne i zdravstvene kulture.


I mi se pridružujemo čestitkama mladim odbojkašima, ali čestitamo i ovako odlično organiziranoj školi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!