Svestrani učenici srednje škole u Jastrebarskom

05.03.2023.

20:04

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Svestrani učenici srednje škole u Jastrebarskom

Svestrani učenici srednje škole u Jastrebarskom

Foto: HTV / HRT

Oni popravljaju klima uređaje, odlično crtaju portrete, skladaju, o sportskim uspjesima da i ne govorimo. Sve su to dobri razlozi zašto je Sunčica Findak za rubriku "I mi idemo u školu" posjetila Srednju školu u Jastrebarskom.

Odmah nam je zapela za oko mini izložba portreta u predvorju škole. Pitamo za autoricu Helenu, kažu nam stvara u knjižnici.

I dok je Ea Helena uzela olovku i papir, profesor povijesti objašnjava nam povijest nastanka izložbe.

- Više puta smo razgovarali što ju zanima i došli smo do projekta 10 žena koje su promijenile povijest, govori Goran Vreš, prof. povijesti, Srednja škola Jastrebarsko.

Portret je gotov, dogovori o poziciji na zidu. U školi su ponosni i na Saru i njezin plasman na međunarodnom turniru u Pakistanu iz fizike. Još ne može vjerovati da ona i četiri učenika iz zagrebačkog MIOC-a čine ekipu na natjecanju.

- Svake subote se nalazimo sa ekipom iz MIOC-a i pripremamo se četiri sata najmanje, kaže Sara, 3. razred.

Ali priprema se ona i sa svojom izvrsnom profesoricom fizike.

- Mi svaki dan radimo, s tim da Sara priprema i dva istraživačka rada koja nisu vezana uz turnir, kaže Vanja Novosel, prof. fizike, Srednja škola Jastrebarsko.

- Htjela bih biti nastavnica fizike i matematike, to stvarno volim i htjela bih to raditi, kaže učenica Sara.

To je u vremenu kada nedostaju upravo profesori tih predmeta - itekako važna informacija. A dobra je informacija, ako treba popraviti ili servisirati klimu - tu su oni tehničari za instalacije.

- Moramo moramo pokazati dečkima da ono što su naučili pokažu i u radu, kaže Ivana Golubić, nastavnica strojarske grupe predmeta, Srednja škola Jastrebarsko.

No, do svjedodžbe tehničara moraju svladati sve prepreke. Ali kažu, Sara će uskočiti s instrukcijama. U dvorani pripreme za još jedno natjecanje. Imaju više od 10 sportskih aktivnosti u školi.

- U ovoj školi je troje prof. tjelesne i zdravstvene kulture. Rijetkost. Da, ali smo opravdali u području sporta, sportskim aktivnostima, kaže Željka Kovačić, prof. tjelesne i zdravstvene kulture, Srednja škola Jastrebarsko.

Osim sporta hvale se i novim zanimanjem i punim razredom.

- Tehničar za logistiku i špediciju što ne čudi jer roditeljima i učenicima su ponudili potpore jednog trgovačkog lanca, besplatne udžbenike grada, uz svu informatičku opremu, kaže Sonja Stipanović, ravnateljica, Srednja škola Jastrebarsko.

Ponosni su oni i na još jedan projekt. Svakodnevno autorskom pjesmom šalju poruku - stop nasilju.

- Poruku šaljemo svima, naročito mladima, želimo da svugdje vlada prijateljstvo i mir da ne pričamo o nasilju, kaže Jakov, 3. razred.

Itekako dobru poruku, pohvale svima za tekst, glazbu, ideju i zrelo razmišljanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!