Učenici Medicinske škole iz Karlovca odradili stručnu praksu u Sloveniji

08.05.2023.

08:12

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/Lucija Žeger/T.S.

U projektu sudjelovalo 12 učenika

U projektu sudjelovalo 12 učenika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Učenici Medicinske škole u Karlovcu izašli su iz svojih okvira zone komfora i otišli odraditi dva tjedna svoje stručne prakse u Sloveniju. Za sve je zaslužna nastavnica koja je osmislila Erasmus+ projekt. Posjetili smo učenike koji su nam opisali svoje iskustvo.


Valerija Žapčić, nastavnica Zdravstvene njege u Medicinskoj školi Karlovac objasnila je kako je do sudjelovanja u projektu došlo:

- Ovo je naš prvi Erasmus projekt i na njega smo neopisivo ponosni. Javili smo se na taj natječaj koji je bio raspisan za Erasmus plus i prijavili smo se s projektom, kojem smo mi dali ime Budi sretan, budi zdrav za Škofju Loku. Tamo smo dobili priliku raditi u Centru slijepih, slabovidnih i starijih osoba i usavršiti svoja znanja i vještine posebno vezana uz slijepe i slabovidne osobe. 
  

Nakon što je škola saznala da je prošla na natječaju, raspisali su i natječaj za učenike koji se žele prijaviti na projekt.

- Oni su se prijavili, mi smo napravili rang listu i podijelili ih u dvije grupe po 12 učenika. Prva grupa je išla u listopadu, a druga u ožujku na drugu mobilnost. Učenicima se taj dio stručne prakse koji su odradili u Sloveniji, prizna kao rad koji bi trebao biti stručna praksa u školi, ali isto tako i kao jedna prilika za upoznati novu kulturu, novi jezik, novu radnu sredinu, pojašnjava Žapčić, dodajući da su se jako dobro uklopili.

- Bilo je jako dobro, upoznali smo drugačiji način rada. Način rada nije ni približno kao što mi tu radimo. Jako je puno sve naprednije, puno nekih pomagala koje mi nemamo i zapravo se olakšava i korisnicima i osoblju s tim pomagalima, rekla je učenica Tanja Tutić.

- Tijekom tih dva tjedna boravka smo imali dodatne edukacije o tome kako pristupiti osobama s demencijom i kako raditi s njima, također kako komunicirati s osobama koje su slijepe i slabovidne, kaže Lea Knez.

- Bili smo smješteni u Hiži Kruha, to je samostan u Škofi Loki. Bili su nam organizirani izleti na koje smo išli, jedan je bio u Ljubljanu s vodičem, a sami smo išli subotom na Bled i još jednom u Ljubljanu. Meni se svidjelo, jedno novo iskustvo koje mislim da bi svatko trebao iskusiti. Približili smo se kao grupa, nešto smo novo vidjeli i doživjeli, opisuje Ema Mavrović.

Žapčić pojašnjava zašto je za školu i učenike važno sudjelovanje u ovakvim projektima:

- Svoje kompetencije podižete onda kada raste vaše iskustvo, znači kada imate veću priliku raditi na više radnih mjesta u više radnih sredina. Osim toga sigurno raste i samopouzdanje kad jednom dođete u nepoznatu sredinu i uklopite se te dobijete dodatna znanja. Jako nam je drago da su se na njega učenici odazvali i što je njihova povratna informacija da im je to jedno od najljepših životnih iskustava, a naravno da nikako ne možemo reći da je ovo zadnji projekt nego se planiramo i ubuduće javljati na takve natječaje i općenito na projekte koji osnažuju naše učenike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!