Učenici napravili knjigu

03.09.2022.

07:00

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/HRT

Učenici napravili knjigu

Učenici napravili knjigu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Korčuli je predstavljena knjiga "Sakralna baština istočnog i srednjeg dijela otoka Korčule". Projekt je to društva vodiča otoka Korčule i triju korčulanskih Osnovnih škola- Lumbarde, Korčule i Žrnova, u kojem su sedmaši i osmaši istražili i obradili 63 crkvice od Lumbarde do Smokvice. U projektu su pomogli i učenici područnih škola


63 obrađene crkvice od Lumbarde do Smokvice - i to samo one čitave. Osmaši i sedmaši korčulanskih osnovnih škola, napisala su svoju prvu knjigu.

- Išlo se na način da djeca budu podijeljena po mjestu stanovanja, gdje god je to moguće, svako je dijete imalo svog vodiča - mentora koji je s njima obilazio te crkve, koji je pregledavao što se napisalo, i koji je fotografirao skupa s njima, objašnjava Stanka Amadeo, predsjednica društva vodiča Korčule i voditeljica projekta.

A djeca su štošta naučila, uživajući u nastavi izvan školskih klupa.

- Puno vrlo zanimljivih stvari. Neke nove crkve koje nisam znao da su ode na otoku i meni je bilo stvarno jako zabavno i ja sam uživao u ovome projektu, priznaje Ante Amadeo.

Zanimljivo je bilo i Alenu Grbinu:

- Naučili smo dosta stvari koje nismo znali, naprimjer kad su crkve bile građene, što se događalo kroz stoljeća u njima, dodaje.

- Bazirali smo se na tome da opišemo cijelu crkvu, kakva je bila u prošlosti, tko ju je sagradio. Ovo mi je puno bolje jer je terenska nastava, naglašava Matea Andreis.

A budući da se radi o sakralnoj baštini istočnog i srednjeg dijela otoka Korčule, nisu se ograničili samo na materijalnu ostavštinu.

- Baština koja uključuje onda i običaje koji se vežu za dotičnu crkvu, kolendavanja, legende, zatim kako su nastale, razmještaj - znači čitavu jednu logiku nastajanja i života svih crkvica, kaže Ivan Fabris, ravnatelj Osnovne škole Ante Curać Pinjac, Žrnovo.

U nastanku knjige, pomogla su i sjećanja baka i djedova. Jer su upravo mještani velikim djelom zaslužni za očuvanje sakralne baštine otoka Korčule. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!