Učenici škole u Rakovici, mali, vrijedni i sretni

24.04.2023.

07:00

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Učenici škole u Rakovici, mali, vrijedni i sretni

Učenici škole u Rakovici, mali, vrijedni i sretni

Foto: Dnevnik / HRT

Oni vrlo često putuju i posjećuju kazališne predstave i izložbe, od prvog razreda uče kuhati, mali su istraživači, a o povijesti svojeg kraja znaju sve. To su učenici OŠ Eugena Kvaternika iz Rakovice.

Dan prije nego što smo ih posjetili u Rakovici, učenike četvrtog razreda i njihovu učiteljicu upoznali smo u Zagrebu. Išli su u kazalište Žar prica na predstavu Družba Pere Kvržice.

Kad god mogu djeci ponude nekakav doživljaj, kaže učiteljica Vera Ljubanović Grdić. A nakon puta, o viđenome razgovaraju i analiziraju. Predstavu su odgledali, ali to ne znači da neće pročitati i knjigu, dodaje.

ilustracija

ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

A svoju malu knjigu, s likovima koje sama slika, mogla bi napisati Lara. Kaže, to joj je velika želja. Njezini glavni likovi, kaže - "spašavaju vile i zvijeri i bića koji su zarobljeni u knjizi". Ali ne želi biti književnica, nego slastičarka i ukrašavati kolače.

Kolač, igla, konac


A svaki dan kolače ili što se već dogovore - pripremaju maleni u područnoj školi u Drežnik Gradu. Ovoga puta odlučili su se za kolač od jabuke.

Pojeli su pa na nastavu, ali i u realnost. U školi je nestalo struje pa su usmeno ponavljali tablicu množenja. A dječaci u prvom razredu vježbali su grafomotoriku, i to s pomoću igle i konca.

- To su sve učenici koji nisu s ovog upisnog područja, ali su roditelji prepoznali kreativnost ove škole i upisali djecu ovdje, kaže učiteljica Podružne škole Drežnik Grad Marija Hazler.

A kreativni su i na malim istraživačima. Kažu, volimo se zvati mali kemičari, radimo stalno pokuse.

Učenici škole u Rakovici

Učenici škole u Rakovici

Foto: Dnevnik / HRT

Učiteljica razredne nastave OŠ Eugena Kvaternika Jelena Salopek objašnjava kako su mali učenici sretni kad nešto novo spoznaju, bez obzira što su premali za neke stvari.

Ponosni su i na svoj kraj. Pisali su sastavke, crtali, a rado nose i prigodne majice. Nakon napornog istraživanja, ukusni topli obrok. Imali su ga i prije odluke o besplatnim obrocima.

A prije našeg odlaska iz škole pozvali su nas u berbu maslačaka od kojega će raditi med. Uistinu su vrijedni, sretni, zadovoljni.

Kantina škole u Rakovici

Kantina škole u Rakovici

Foto: Dnevnik / HRT

Doći ćemo svakako ponovno u ovu školu, i naravno - kušati med od maslačka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!