Velikogorički mali znanstvenici među najboljima u Europi

22.05.2023.

13:23

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Osnovna škola Eugena Kvaternika

Osnovna škola Eugena Kvaternika

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Velikoj Gorici kriju se pravi mali znanstvenici. Osnovna škola Eugena Kvaternika ove je godine izabrana kao jedna od tri europske škole s najboljim znanstvenim projektom „U potrazi za izgubljenim znanstvenikom“. 

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetila je učiteljicu Daliu Kager i njene učenike, te prenijela dašak njihovog putovanja na Sajam znanosti u Bruxellesu:

Koliko znanost može biti zabavna i pristupačna, dokazali su učenici Osnovne škole Eugena Kvaternika iz Velike Gorice, koji su otputovali na Sajam znanosti u Bruxelles. Za sve je zaslužna njihova učiteljica informatike, Dalia Kager, koja je osmislila projekt “U potrazi za zaboravljenim znanstvenikom“. 

- To je inicijativa Europske komisije "Science is wonderful", koju provode od 2015. godine ne bi li popularizirali znanost. Prošlih godina se održavao sajam, a kad je došla pandemija odlučili su pokrenuti platformu gdje su povezali učitelje diljem Europe sa znanstvenicima koji su dobitnici Marie Curie stipendije, ističe učiteljica Dalia.

Dodaje da su se u Belgiji povezali sa znanstvenicima i zatim ih ugostili svojim učionicama.

- Ja sam između ostaloga gledala da ti znanstvenici govore hrvatski jezik. Godinu dana kasnije malo su se stvari promijenile i EK je odlučila pokrenuti natječaj gdje će povezati i istraživače ne bi li zajedničkim snagama izradili neki sadržaj koji je vezan uz neko znanstveno područje, dodaje agilna učiteljica.

Tako su se opet udružili i dva mjeseca intenzivno radili na njihovom zaboravljenom znanstveniku:

- Djeci smo pokušali približiti znanstvenu metodu kroz fizikalne pokuse, programiranje mikrobita, dešifriranje tragova, svojevrsni 'escape room' i potragu za blagom, nabraja Dalia.

Mali znanstvenici iz Velike Gorice

Mali znanstvenici iz Velike Gorice

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U svim aktivnostima projekta sudjelovali su učenici od 2. do 8. razreda koji su marljivo pohađali Zimsku školu informatike. Među njima je bila i 'drugašica' Jana Prevolnik:

- Radili smo prvo s mikrobitima, morali smo naći njihovo odredište, zatim smo pronalazili podatke o Galileu Galileju i na kraju smo šifrirali Cezarovu šifru, otkriva nam Jana.

Njihov projekt, koji su prijavili na natječaj na kojem je sudjelovalo više od 500 učitelja i znanstvenika iz cijele Europe, odabran je kao jedan od tri najbolja među sto prijedloga. Radi se o projektu koji uključuje scenarij poučavanja bit će preveden na 24 jezika, a nagrada za trud i učenicima i učiteljici bilo je trodnevno putovanje u Bruxselles.

- Tri su škole bile u Bruxsellesu, iz Grčke, iz Španjolske, i mi iz Hrvatske. Bilo je odlično, sajam je bio pun noviteta, a meni su se najviše svidjeli pokusi o elektricitetu, gravitaciji i anatomiji čovjeka, rekla je jedna od učenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!