21:25 / 11.05.2021.

Autor: Sunčica Findak/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

WorldSkills Croatia 2021: Natjecanje učenika strukovnih škola

Worldskills

Worldskills

Foto: Dnevnik / HRT

Više od 300 najboljih učenika strukovnih škola tri dana odmjerava vještine i znanje na natjecanju - WorldSkills Croatia 2021. Natječu se u 43 discipline, od zidarstva pa sve do robotike, a najbolji od najboljih osvajaju medalje i dodatne bodove za upis na fakultet.

Možda se na ovom natjecanju nalaze budući frizeri, fizioterapeuti, kuhari i elektroinstalateri. U sedam paviljona Zagrebačkog velesajma najbolji učenici 126 strukovnih škola  pokazat će svoje znanje i vještine. Konkurencija je oštra, a zadaci nimalo lagani.

- Učenici su danas dobili zadatak dizajnirati 3D objekt pješčanog sata koji će sutra isprintati na 3D printeru kako bi ih roboti na stazi mogli odvesti, govori Mihael Vuger, Srednja škola Jelkovec.

Učenike nismo smjeli ništa pitati, jer je natjecanje u tijeku, ali konobarima još nije počelo. 

- Pokazivanje vrhunskih ugostiteljskih i konobarskih vještina, kao što su primjerice priprema barskih mješavina, objašnjava Mateo Šebić, 3. razred, natjecatelj, Ugostiteljsko-turističko učilište, Zagreb.

Naravno, dobili smo savjet za osvježavajuće piće.

- Jednostavni kokteli koji ne oduzimaju puno vremena, ukusni, osvježavajući. Naravno, doći će na red poslije mature, govori Mateo.

Kuhari imaju pet zadataka ili modula. 

- Prvi modul je ragu juha, drugi nabujak od povrća, treći rezbarenje povrća, četvrti tajanstvena košarica i peti ekleri, govori Ivan Gašpić, nastavnik kuharstva - mentor, Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek.

Članovi prosudbenog povjerenstva zapisuju i budnim okom gledaju sve postupke izrade frizure, njegovanja pacijenta, zidanja, montiranja, postavljanja elektroinstalacija.

- Elektroinstalateri su traženi i svi koji upišu mogu biti sigurni da će naći zaposlenje, ističe Marijan Antolković, mentor stručnih predmeta, Srednja škola Dragutina Stražimira, Sv. Ivan Zelina.

A to je i jedan od ciljeva ovog natjecanja, osim popularizacije strukovnih zanimanja, privući poslodavce, kaže organizator.

- Uspjeli smo potaknuti poslodavce da nam se priključe u nekim disciplinama, neki su u potpunosti preuzeli discipline i  vrednuju znanje učenika. Ovo je prilika da poslodavci vide svoje buduće djelatnike, ističe Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje.

Natjecanje traje tri dana, održava se pod strogim epidemiološkim mjerama, a svi učenici i mentori testirali su se na koronavirus. Najbolji od najboljih osim medalje dobit će i dragocjene bodove za upis na fakultet. Naravno, odluče li se za nastavak školovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!