Istranka, brodica po mjeri čovjeka

21.09.2021.

17:43

Autor: Marko Percan/More/HRT

Istranka

Istranka

Foto: More / HTV

Ona je odlična za ribolov, za provod, a i samo za guštanje. Ona je legenda koja se nalazi u gotovo svakoj našoj luci. Ona je - Istranka.

Svaka Istranka razlikuje se po svojoj opremi, a mogućnosti su jako velike - jarbol, bočna svjetla, ali ono što nam priča njezinu priču je pločica na kojoj stoji da ju je proizvela sada već bivša tvrtka Kvarnerplastika iz Labina, to davne 1979. godine.

Prvi primjerak Istranke predstavljen je pet godina ranije, 12. rujna 1974. na Zagrebačkom velesajmu. Prije gotovo pola stoljeća. Do danas, ostaje iznimno popularna. Možda je tajna u njezinom šarmu i njezinoj praktičnosti. U pet metara dužine stane sve.

Na Istranki je radio i bivši zaposlenik Kvarnerplastike Serđo Lazarić, koji kaže da je to bila obiteljska barka, i vrlo popularna. 

- Naći ćete ih u Beogradu, na svim otocima na Jadranu, do Crne Gore i u Zagrebu na Savi, i u Istri naravno, kad je ona rođena 1974, to je bio hit, kaže Lazarić.

Bilo je tako sve do kraja 80-ih, kada Kvarnerplastika zapada u probleme, mijenja ime u Adria, a potom se i gasi početkom 90-ih godina. 

Proizvodila je stara Kvarnerplastika i veće barke poput Dalmatinke. No, s obzirom na to da je ovo ipak pulsko More, počast smo odali Istranki. A ona to zaslužuje. Većini nas koji živimo uz more, pružila je nezaboravne morske trenutke. Barka je to po mjeri čovjeka. Tako obična, a tako posebna. Barka naših uspomena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!