Bzenica - najmodernije lovačko strelište u Europi

18.06.2022.

09:26

Autor: Sanja Najvirt/T.D./Vijesti/HRT4

Siguran lov

Siguran lov

Foto: Vijesti / HRT

Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski lovački savez već nekoliko godina uspješno provode preventivni program "Siguran lov". Cilj mu je podizanje razine sigurnosti u rukovanju lovačkim oružjem, zaštita životne sredine, ali i prevencija kaznenih djela u lovstvu i lovnom turizmu. Koliko je projekt važan - uvjerili smo se na jednom od najmodernijih lovačkih strelišta u Europi, izgrađenom nadomak Pleternice u požeškom kraju.

Da imaju oštro oko i sigurnu ruku - potvrdili su pripadnici interventnih postrojbi požeško slavonske policijske uprave, ali i iskusni predstavnici lovačkih društava. Odmjeravali su snage s jednim ciljem - podići razinu sigurnosti u lovu te svesti opasnosti od ranjavanja - na minimum.

- Zadnjih godina smo došli u situaciju da imamo nekoliko incidenata s oružjem, gdje od 65 tisuća lovaca, gotovo 10 tisuća bude stranih gostiju koji dođu u lov. Imamo od 5 do 7 ranjavanja ili samoranjavanja u samim lovovima, no za zimskih lovova na recimo divlju svinju ili sitnu divljač bude 25 do 35 tisuća lovaca u jednom danu naših, a da nemamo ni jednog incidenta, onda moramo reći da su rezultati itekako vidljivi, rekao je Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Baš tomu su snažan doprinos dale edukativne akcije MUP-a i Hrvatskog lovačkog saveza kao dio preventivnog programa "Siguran lov" koji se već nekoliko godina održava na našem najmodernijem lovačkom strelištu u Bzenici pokraj Pleternice.

- Danas ovdje imamo jednu novi komponentu, a vezana je za sigurno rukovanje oružjem. Dosadašnje komponente koje smo provodili na području naše županije i PU bile su edukacija za lovce i sigurno rukovanje oružjem i za policajce vezano uz nove zakonske norme i propise što treba imati u lovu i kako nadzirati sudionike u lovu, naglasio je Goran Matijević, Odjel prevencije PU Požeško slavonske.

Do sada je odrađeno desetak upravo takvih edukativno preventivnih akcija u kojima je sudjelovalo više od 150 lovaca i policajaca. 

- A to je da se razina sigurnosti rukovanja oružjem podigne na višu razinu kako u lovu tako i u cjelokupnoj zajednici, drugi cilj je prevencija kaznenih djela i prekršaja vezanih uz sudjelovanje u lovu, a treća je zaštita životne sredine, rekao je Matijević.

- Jedna je i na sprečavanju krivolova da tako kažem jednostavno, to rade zajedno lovočuvari, lovačke udruge i policija, a educiraju se svi praktički i upoznaju s nekim današnjim metodama krivolova i sprečavanja krivolova, a s druge strane sigurnost u lovu, sigurno rukovanje naoružanjem i sigurnost za sve, istaknuo je Budor.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!