Prvi eksperimentalni nasadi divlje šparoge na Cresu

12.04.2025.

07:00

Autor: Hrvoje Hrengek/L.P./Regionalni dnevnik/HRT

Početkom prošle jeseni, na Cresu je zasađen prvi eksperimentalni nasad divljih šparoga. Budući da je cijena šparoga na tržnicama i do 40 eura po kilogramu, u toj, sve traženijoj deliciji prepoznali su velik potencijal, odnosno - idealan spoj turizma i poljoprivrede.


Početkom prošle jeseni - na Cresu je zasađen prvi eksperimentalni nasad divljih šparoga. Budući da je cijena šparoga na tržnicama i do 40 eura po kilogramu, u toj, sve traženijoj deliciji prepoznali su velik potencijal, odnosno - idealan spoj turizma i poljoprivrede.


Vrijeme je divljih šparoga. Tko ih voli brati zna da ih nije uvijek lako pronaći.


No i ne mora biti tako. Shvatili su to i na Cresu, pa su u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u jesen zasadili prvi pokusni nasad divljih šparoga u županiji.


- Ideja je da što više osnažimo, promoviramo i revitaliziramo poljoprivredu, kao najvažniji alat za očuvanje otočne zajednice i održivosti i prepoznatljivosti našeg otočnog turizma, rekao je Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa.

Svaka sadnica daje 15 izbojaka


Spoj turizma i poljoprivrede, shvatili su na Cresu, dobitna je kombinacija. Pokusni nasad smjestio se u blizini grada Cresa na lokalitetu Gračišće u suradnji lokalnih poljoprivrednika i županijskog centra za Poljoprivredu, koji nadgleda razvoj. Šparoge nisu zahtjevne za uzgoj, a sve su popularnije i sve traženije i cjenjenije.


- Do sada nije bila razvikana šparoga, brali su je domaći, brala se po šumama, no ovo je puno jednostavnije. Posadite si u vrtu i imate ih. I daju dobar prinos i bit će rentabilne, kaže Danijel Nurkić, maslinar i poljoprivrednik, Cres.


U punom prinosu ovaj će nasad biti za dvije, tri godine, do tada nema intenzivne berbe.


- Svaka sadnica daje 15 izbojaka, to je dosta, ovisi koliko posadite. Ove dvije godine nećemo brati, jer mladi izbojak se pretvara u šparožin. Za dvije tri godine kad budu lijepi veliki, grmovi će dat više šparoga, zaključuje Nurkić.


Zovu je kraljicom proljeća i nutritivnom bombom punom vitamina, minerala, kalija, magnezija, kalcija... Pravi je specijalitet s jajima ili tjesteninom, a kako kažu pravi ljubitelji, najbolja je- sirova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!