Dadilje u Jastrebarskom

19.01.2023.

07:00

Autor: Gordan Ćelić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dadilja teta Ljilja

Dadilja teta Ljilja

Foto: HTV / HRT

U prošloj godini na području Jastrebarskog rođeno je čak 143 djece, što je 31 dijete više nego u 2021. Baby Boom jedan je i od uzroka povećanja iznosa kojim se sufinancira djelatnost obrta „dadilja". Umjesto dosadašnjih 132 eura, ta će subvencija sada iznositi 170 eura.


Teta Ljilja je prva registrirana dadilja u Hrvatskoj. Borba za ovu titulu bila je duga. Konačno je završila Zakonom o dadiljama 2013. godine koji je zaštitio nju, ali i mališane koje čuva i njihove roditelje.

- Zakon je omogućio da ne radim na crno, da mogu biti prijavljena, da mogu zaposliti nekoga, da su roditelji sigurni i da neće biti nikakvog kažnjavanja , da imam određeni broj djece koji mogu primiti i tako, kaže Ljiljana Frdelja

Nakon donošenja Zakona otvaraju se obrti dadilja u Hrvatskoj. U Jastrebarskom, uz gradski vrtić, postoje još dva. Teta Ljilja s još jednom dadiljom čuva 12 mališana po dobrom starom receptu.

- Prije svega ljubav, sigurnost, pažnja, gledanje na njihove potrebe. Sve je to lakše nego u vrtićima gdje je veliki broj na jednu tetu, dodaje.

-  Uz sve što može dati gradski vrtić, teta Ljilja daje još ono što se meni najviše sviđa - ljubav toj djeci, kaže Ana Mari Tomašević čije dijete čuva teta Ljilja.

Ljubavi u Jaski ne nedostaje. U 2022. je ondje rođeno 31 dijete više nego godinu ranije. Zbog povećanog broja mališana Grad sufinancira djelatnost obrta "dadilja".

- U skladu sa svim trendovima, inflacijama, povećanjem troškova, dižemo subvenciju, tako da smo sada s nekih prvotnih 60-ak eura po djetetu došli na 170 eura po djetetu za roditelje, rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel

Ovakvi brojevi vesele, poručuju iz Grada, i stvaraju novu obvezu izgradnje škole i vrtića. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!