Osobe s amputiranim udovima u RH imaju najniži standard pomagala

16.09.2023.

Zadnja izmjena 19:40

Autor: Gordan Ćelić/Jelena Šarić/R.S./Regionalni dnevnik/Dnevnik/HRT

Na zagrebačkom Jarunu finale je kampanje "Vrijeme je za novi korak" Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Naime, osobe s amputiranim udovima u Hrvatskoj imaju najniži standard proteza i individualiziranih kolica u cijeloj Europi. Standard pomagala koji definira HZZO nije se mijenjao već 25 godina, unatoč dugogodišnjim i brojnim apelima osoba s invaliditetom.


Unatoč stopostotnom invaliditetu, gospodin Filipi koji je bez ruke i noge ostao u Domovinskom ratu i danas je vrlo aktivan. Sputava ga zastarjela proteza za desnu nogu. O novoj, tehnološki naprednoj, može samo sanjati.

- Koljeno bi između ostalog moralo imati funkciju da zaustavlja čovjeka ako posrne, nema nikoga tko savršeno hoda cijeli život, a to može samo ovakvo koljeno koje ima mikroprocesor koji ima sposobnost kočenja, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Mario Filipi

Takva proteza, kaže, stoji oko 30 tisuća eura. 

- Proizvođača nije briga za invalide nego za profit. E sada, ako moju državu također nije briga za mene, znači invalidi su žrtva s obje strane, objasnio je Mario. 

Standard pomagala


U Hrvatskoj, prema podacima HZJZ-a, živi više od 50 tisuća osoba kojima je amputiran dio tijela. Tehnologija napreduje kao nikada prije, a standard HZZO-a nije se mijenjao 25 godina. Iz HZZO-a poručuju da su u stalnoj komunikaciji s udrugama i isporučiteljima ortopedskih pomagala. Za stavljanje novih pomagala na njihovu listu potreban je, kažu, prijedlog teksta s kriterijima za promjenu.

HZZO očekuje konkretne prijedloge, a koji su usuglašeni na ranije održanim sastancima, bez kojih HZZO ne može uvrštavati nova pomagala na svoje liste, ali da isti još nisu dostavljeni HZZO-u, poručili su iz HZZO-a.

U Udruzi osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije tvrde suprotno.

- Stručno društvo je predalo HZZO-u okvir za propisivanje suvremenih pomagala kao i listu tih suvremenih pomagala i ustanova, odnosno stručni tim koji će propisivati ta pomagala prema stupnju aktivnosti od 1 do 4 kako se to radi i u Europi, ali odgovora od HZZO-a nema, istknula je Ana Sršen, Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Za višim standardom i suvremenim pomagalima i u ovom slučaju kaskamo za zemljama članicama Europske unije.

S pomoću sportske proteze Ivano je pokazao svoje vještine u onom u čemu najviše uživa nogometu.

- Radio sam finte, pucao na gol i dobro mi ide jer treniram nogomet, za HTV Dnevnik rekao je Ivano Bartulović.

Trenira i aikido i plivanje. Pokazuje da je sve moguće, objašnjava ponosni tata.

- Rođen je s aplazijom femura što znači nedostatak natkoljenične kosti, objasnio je Ivan Bartulović.

U ovim mlađim uzrastima, obična proteza, ne ova sportska, se može dobiti jedanput godišnje što je premalo s obzirom na situaciju, često tu dolazi do ozljeda u smislu žuljeva.

A proteze koje su na listi HZZO-a zastarjele su. U međuvremenu, osobe s amputacijom mogu samo sanjati o novijim, tehnološki naprednim protezama, kao što je ona za trčanje.

- Prije 13 godina sam stradala u prometnoj nesreći i ovu protezu imam kao zamjenu, ali ću prvi put nakon 13 godina probati stopalo za trčanje i jako se veselim, istaknula je Katarina Brajdić.

Za modernije proteze, koje nisu na listi HZZO-a, osobe s amputacijama morale bi doplatiti i do 13.000 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!