"Advent u kosi" počeo revijom ukrajinskih etnofrizura

21.11.2022.

07:04

Autor: Gordan Ćelić/Dnevnik/HRT

"Advent u kosi" počeo revijom ukrajinskih etnofrizura

"Advent u kosi" počeo revijom ukrajinskih etnofrizura

Foto: Dnevnik / HRT

Ukrajinske etnofrizure plijenile su pozornost na izboru najljepše adventske frizure Hrvatske. 15 majstorica zanata silom prilika - moralo je napustiti domovinu. Sigurnost su pronašle u Zagrebu. 

"Advent u kosi" počeo je revijom ukrajinskih etnofrizura, u znak podrške svim sudionicima čija je domovina zahvaćena ratom. Prilika je to za ukrajinske frizerke kojima bi se zapošljavanjem olakšao život daleko od doma.

- Mogu pokazati koliko su stručne u tome i ima ih mnogo u Zagrebu. Ako hrvatski poslodavci budu zainteresirani, neka ih zaposle. Ovdje ih imaju priliku vidjeti, a i one imaju priliku povezati se s mogućim poslodavcima, rekla je Nina Kyrylych, supruga Veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj.

Jedna od njih je Natalia, po struci ekonomistica.

- Došla sam prije šest mjeseci iz Ukrajine. Pobjegla sam od rata. Ovdje sam završila školu za frizera i želim raditi taj posao, rekla je Natalia Hladka.

Eleanor je frizerka s dugogodišnjim iskustvom. Tek je tri tjedna u Zagrebu u potrazi za poslom. Trendovi u Hrvatskoj i Ukrajini ne razlikuju se, Hrvatice i Ukrajinke jednako su lijepe, no mala razlika ipak postoji.

- Možda su žene iz Ukrajine prije rata trošile više novca na frizure nego žene u Hrvatskoj, ali to je samo moje mišljenje, rekla je Eleanor Zajtzeva.

80 obrtnika i srednjoškolaca bori se za kristalni cvijet i zlatnu tijaru. Otkrivaju kako treba izgledati najbolja adventska frizura.

- Najprije bih rekla puno ukrasa, jako puno ukrasa da se dobije neka zimska čarolija, rekla je Emma Lebec.

- Dosta je naporno jer je teško jako i već nakon sat vremena boli i vrat i sve, rekla je Lucija Hađasija.

- Ovo je njezina sva kosa, ovo su podlošci kuhinjski. Uvijek koristim materijale koji su već bili upotrebljeni, rekla je Tina Lukačić.

S velikim veseljem svi su došli ovdje. Oni koji su bili prošle godine ponovo su ove godine ovdje što je zapravo značaj tog festivala "Advent u kosi" da ga obrtnici podržavaju svim srcem, rekla je Jadranka Šepek, organizatorica.

A dok je srce veliko, svi su pobjednici, kako i dolikuje najblještavijem dijelu godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!