Postavljen prvi eksponat u Hrvatski prirodoslovni muzej

06.06.2023.

12:30

Autor: Gordan Ćelić/Dnevnik/HTV/IMS/B.B.B.

Obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Foto: HTV/IMS / HRT

Prije godinu i pol počela je obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Njezin završetak očekuje se potkraj godine, ali Muzej je već dobio prvi izložak za svoj novi stalni postav. Blok okršenog vapnenca težak više od 9 tona i star oko 72 milijuna godina - više od 6 sati spuštali su na postament u podrumu muzeja. Zabilježila je to i naša kamera.


Blok okršenog vapnenca iz kamenoloma u Pučišćima na otoku Braču, težak više od devet tona, postavljen je u utorak u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (HPM) kao prvi izložak novoga stalnog postava koji će biti otvoren za javnost krajem godine kad se planira završetak cjelovite obnove Muzeja.

Ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović rekla je da je riječ o donaciji otoka Brača te je prvobitno transportiran u Zagreb, a zatim u kamenolom u Velikoj Gorici.

Okršeni vapnenac s kavernom bit će izložen kao taktilni izložak koji ilustrira krško podzemlje Dinarida. Uzorak bračkog kamena, koji je donirala tvrtka Jadrankamen, postat će dio zbirke sedimentnih stijena. 

- Ovaj eksponat se morao sada spustiti iz razloga što je velikih dimenzija, 2,60 x 1,30, a i težak je preko 9,5 tona i zato je morao se spuštati dok je još ovako sve raskopano. Za nas je važan jer predstavlja glavni eksponat u dijelu koji će predstavljati krš u mineraloško-petrografskom odjelu, bit će taktilan, a predstavlja gotovo pola naše Republike Hrvatske koje pripada krškom području, rekla je ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Tatjana Vlahović.

Dugotrajno i uzbudljivo postavljanje bloka u podrumski prostor dogodilo se u pravo vrijeme, prije završetka izgradnje zidne konstrukcije zgrade. Spuštanje kroz otvor u podu prizemlja razrađeno je do detalja kako se vrijedni eksponat ne bi oštetio.

- Izuzetno rijetko da se u jednom uzorku tako može vidjeti cijela kaverna, to je zapravo špilja koja nema prirodnog ulaza, koju su oni uspjeli u kamenolomu na Braču urezati i kao takvu nam pokloniti i zbog toga smo im jako zahvalni, rekao je Damir Lacković, geolog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Voditelj marketinga HPM-a Branimir Ivić, osim obnove zgrade od potresa, najavio je i dogradnju muzeja te produbljivanje podruma, a očekuje se i potpuna rekonstrukcija i dogradnja Palače Amadeo, novi stalni postav muzeja, ugradnja suvremene opreme za prezentaciju izabranog fundusa, novi laboratoriji opremljeni modernom tehnologijom te nova multimedijska dvorana otvorena svim korisnicima muzeja.

- Prvi projekt koji je Hrvatski prirodoslovni muzej prijavio bio je ITU za obnovu i rekonstrukciju muzeja za koji je potpisan ugovor još prije nekoliko godina, podsjetio je Ivić napomenuvši da se u međuvremenu dogodio potres te se pokazalo da su potrebne dodatne obnove.

Radovi su počeli 2021. godine, a završetak se planira se krajem ove godine.

- Možemo sa sigurnošću reći da će građevinski dio uz unutarnje uređenje biti gotovi u roku, a sam postav, što je posao naših kustosa, završavat će se kad se steknu uvjeti za to, izjavila je ravnateljica muzeja.

Nositelj projekta obnove muzeja "Provedba mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja" i projekta "Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja novi Hrvatski prirodoslovni muzej" je Hrvatski prirodoslovni muzej, a partneri projekta "Čuvar baštine" su Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

Ukupna vrijednost oba projekta iznosi oko 26.5 milijuna eura, od čega Europska unija sufinancira oko 10 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem ITU mehanizma te cca 9,2 iz Fonda solidarnosti. Grad Zagreb će za projekt izdvojiti oko 7.3 milijuna eura.


Obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja najveći je projekt obnove u kulturi grada Zagreba. Ulaganjem su zadovoljni i u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje.

- Mogu samo reći da je ovo fascinantan projekt. Znači osim obnove od potresa, tu su dogradnje, produbljivanje podruma, aneksi, i stvarno nakon što se završi, a mora se ove godine završiti i zbog OPKK, grad Zagreb će imati jedan vrhunski Prirodoslovni muzej, uvjeren je Dragan Jelić, ravnatelj SAFU.

Hrvatski prirodoslovni muzej svoja bi vrata posjetiteljima trebao otvoriti početkom sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!