Guska se polako vraća u uzgoj na slavonska gospodarstva

22.11.2024.

07:00

Autor: Sanja Najvirt/A.D./Regionalni dnevnik/HRT

Ne tako davno guske su se uzgajale na slavonskim gospodarstvima zbog vrhunskog mesa, perja i ljekovite masti. No masovna industrija učinila je svoje-sintetika zamijenila perje, uvozno meso iz Mađarske zamijenilo domaće, pa su se i guske izgubile iz uzgoja. Zbog zaštite izvornosti domaće guske i sve veće potražnje ove delicije na jelovnicima - polako se vraća u uzgoj i to onaj prirodni, na otvorenom.

Na ekološkom imanju domaća posavska guska uživa više od dva desetljeća. U jatu, na ispaši uz vodu, sada ih je 200. Uvjeti za prirodan uzgoj - idealni.


- Imam tu sreću što je potok blizu moje kuće. Da nemam potok vjerujem da ne bih mogao taj broj gusaka držati jer troše jako puno vode, pogotovu za piće i kupanje, priča Zlatko Mahaček, Bjeliševac.


Vole svježu travu, a za zimskih mjeseci kada je ispaša škrta, dohranu žitaricama. 


Kvalitetom mesa nijedna joj uvozna ne može konkurirati


Tov je u ovakvom uzgoju znatno sporiji, no kvalitetom mesa nijedna joj uvozna, hibridna guska ne može konkurirati. Može samo cijenom, a baš to je teško izdržati.


- Sad će uskoro krenuti vjerojatno uvoz gusaka - i to uglavnom iz Mađarske. To je hibridna tovna guska koja raste dva do tri mjeseca i ide na tržište dok ova raste 6 do 8 mjeseci, kaže Zlatko.

U nas je cijena po kilogramu prirodno uzgojene guske oko 10 eura. Dosegne maksimalno 5 do 6 kilograma, dvostruko manje od "teškaša" iz intenzivna tova. 


Meso i mast prvorazredne kakvoće


No njezino su meso i mast zato prvorazredne kakvoće.


- Ima gotovo savršenu kombinaciju različitih tipova masnih kiselina, 15 posto zasićenih, a 55 posto mononezasićenih kiselina koje reduciraju loš kolesterol, ističe Mato Matijević, dr.vet.med., Požega.


Prava je vitaminska bomba i sadrži manje masti, vjerovali ili ne - od teletine, janjetine, svinjetine.


Sjeća se gospođa Kata svoje mladosti kada je i sama uzgajala ovu zahvalnu perad uz Orljavu.


- Uživala sam sa svojom djecom, uzgajala sam ih više iz hobija, imala sam želju da svojim kćerkama skupim perje od guska i to sam uspjela, priča Kata Jakić, Požega.


Sintetika zamijenila fino guščje paperje


Masovna je industrija učinila svoje, sintetika zamijenila fino guščje paperje, no ono se ipak polako ponovno vraća u modu. A ima guska još aduta, poput ljekovite zlatno žute masti.


- Ima dosta minerala, vitamina, pogotovo skupine B, a guščja mast je uvijek bila najtraženija zato što ima ljekovita svojstva, govori Zlatko.


Po jednoj guski ovaj uzgajivač dobije do 400 grama masti pa ne čudi da ovakva posudica stoji 20-ak eura i prodaje se više nego dobro. 


Meso i jetru ove najstarije vrste peradi cijene pravi gurmani. 


Kao prava izvorna delicija vratila se na jelovnike restorana pa potražnja za guskom raste. A s njom i broj uzgajivača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora