Kako se Vincekovo slavi na kalničkim bregima

22.01.2023.

12:22

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Dnevnik u podne/HRT

Kako se Vincekovo slavi na kalničkim bregima

Kako se Vincekovo slavi na kalničkim bregima

Foto: Dnevnik / HRT

Sveti Vinko, prvi vinogradarski svetac u godini, obilježava se diljem zemlje. Naša ekipa provjerila je kako se Vincekovo slavi na kalničkim bregima. 

Najduža vinogradarska ulica zasigurno je Ilica na obreškom bregu. Stisnule su se na njoj 54 drvene kleti stare i po dvjesto godina. Etnografska je to posebnost ne samo u ovom potkalničkom kraju. Ispred svake kleti na padini je nekoliko redova trsova, a gdje su vinogradi tu se štuje i sveti Vinko.

- Ja sam inače martinjski biskup, Martin Bilikum prvi, ali ja dolazim i na Vincekovo ovdje jer me zanima kako će roditi ova loza, jer ako ne bude loze, ako ne bude rodilo, onda ja nemam što krstiti za Martinje, rekao je Zoran Homen.

A Vincek po Križevačkim štatutima zapovijeda da se u vinograd mora doći bez obzira na to kakvo je vrijeme - lije li kiša, pada snijeg ili vije vjetar. Kalnički pajdaši poznaju Štatute pa ih se odazvao velik broj.

- Ovo je jedan od najpoznatijih položaja, amfiteatar koji je u svijetu priznat kao najbolji položaj za bijele sorte, oduvijek su se tu uzgajala vrhunska vina. Bili smo u mojem malom vinogradu, to je zapravo od moje žene, od punice tu su stare sorte beljak svijetli, kleščec, autohtone sorte našeg kraja, rekao je vinogradar Denis Bužić.

A da bi i ove godine dobro rodile, gazda treba odrezati tri pupa, zaliti trs vinom i počastiti kobasicama, uz tamburašku pjesmu i veselu pajdašiju.

"Dragi Vincek, molimo te da očuvaš nas od svega kaj bi našem trsu,moštu, vinčeku kletički jednako i sim nama vinogradarima i pajdašima naškoditi moglo."

Strpljivo čekaju obreške kleti na pravu obnovu, na slamnate krovove, kako bi ovaj neizbrušeni dragulj potkalničkog kraja punim sjajem privukao i turiste iz šireg susjedstva - svakoga dana u godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!