Košljun - duhovna oaza

12.08.2022.

22:21

Autor: Odri Ribarović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Košljun - duhovna oaza

Košljun - duhovna oaza

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Otočić Košljun ispred Punta na otoku Krku - jedna je od nezaobilaznih turističkih atrakcija u Kvarnerskom zaljevu. Nakon 1200 godina prisutnosti redovnika slovi kao prava duhovna oaza, a prije više od pola stoljeća proglašen je i zaštićenim parkom prirode.

Biti na Krku, a ne vidjeti Košljun - slično je, kažu, kao biti u Rimu, a ne vidjeti Papu. Usidren u zaljevu ispred Punta prava je meka za turiste, no nepropisno odjeveni ne mogu u razgled.

Košljun je duhovna oaza, od 9. do 15. stoljeća tu su živjeli Benediktinci, a od 1447. godine do danas - Franjevci.

- Samo mjesto je dovoljno da čovjek malo dođe, da udahne ovaj lijepi zrak i pogleda oko sebe i već se na neki način obnovi. Možemo reći da skoro i nema ljepšeg mjesta za jednu stvarno pravu duhovnu obnovu, rekao je fra Diego Deklić, gvardijan Franjevačkog samostana na Košljunu.

U središnjem dijelu, svega šest metara iznad mora, smješten je franjevački samostan s reprezentativnim renesansnim crkvenim zdanjem i klaustrom. 

Ovaj plavo-zeleni otočni dragulj je i park prirode. Na njemu raste 400 različitih biljaka i 150 vrsta gljiva. Dvije trećine otočića pokriveno je stoljetnom šumom hrasta crnike, a uz arheološku, sakralnu i etnografsku zbirku, ima i mali prirodoslovni muzej.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!