Niske temperature lijeskama ne predstavljaju problem

19.02.2025.

07:00

Autor: Sandra Špoljar/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Iako su posljednjih dana temperature niske, za vlasnike plantaža lijesaka - nema odmora. U tijeku je proljetna rezidba. Naša čakovečka ekipa bila je u Donjoj Dubravi na jednoj od najvećih plantaža lijeske u tom dijelu zemlje. 

Silva i Franjo Miser ratarstvo su prije desetak godina zamijenili ekološkim uzgojem lješnjaka. Uz samu granicu s Mađarskom imaju plantažu s 9000 lijesaka koja se prostire na 18 hektara. Rezidba traje, niske temperature lijeskama ne predstavljaju problem. 

- Za sad ne, jer one se još moraju oprašiti, njihovo oprašivanje praktički je drugi mjesec, početak trećega. Uskoro će biti malo veće temperature, neće biti minusa, onda bi bilo idealno vrijeme, rekao je Franjo Miser, proizvođač lješnjaka iz Donje Dubrave.

Ne smetaju minusi ljesci, ali rukama je hladno.

- Dok je recimo -2, -3 idemo obrezivat, a na više minuse ne idemo, rekla je Silva Miser, proizvođačica lješnjaka iz Donje Dubrave.

Lijeska je samooprašivač, što znači da ima ženske i muške cvjetove.

- S tim da moraš imati dvije sorte, radi boljeg oprašivanja da se bolje pelud primi za taj tučak cvjetnoga pupa, dodao je Franjo.

Silvi i Franji ideja ne nedostaje


Lješnjaci su isplativiji kad se prerade, a Silvi i Franji ideja ne nedostaje. Pa od lješnjaka proizvode čips, mlijeko, liker, rakiju, ulje, namaze, čak i espresso!

- Otišao sam u dućan, kupio mali aparat za kavu i potrošio možda 50 šalica i neka četiri sata dok nisam došao do espressa, prisjetio se Franjo.

S rijetko koje izložbe ili sajma vrate se bez nagrada. I što je najvažnije nemaju nikakvog otpada. Iskoriste čak i ljuske lješnjaka. Samelju ih i eto peleta za grijanje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!