Predstavljena kobasica triput duža od Kipa slobode

20.03.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Marko Percan/Dnevnik/HRT/A.S.

"S klobasicom u Europu

"S klobasicom u Europu

Foto: Dnevnik / HRT

U istarskom Svetom Petru u Šumi održava se deveto izdanje sajma "S klobasicom u Europu". Jučer je predstavljena kobasica od čak 333 metra, a danas su svoje proizvode izložili proizvođači te delicije iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Supetarska kobasica više je nego triput duža od Kipa slobode. Kip ima 93 metra, a ova kobasica čak 333. 

-Graviditet krmače ili svinje je 3 mjeseca, 3 tjedna i tri dana pa samo uzeli broj od 333 metra, preko 200 kilograma mesa, rekao je Mario Bratulić, načelnik Sv. Petra u Šumi.

Istra je danas gurmanski raj, no nije uvijek bilo tako. Meso se jelo samo za najveće blagdane. Danas pak svatko ima svoj recept.

- Reže se salama u goveđem crijevu. Crijevo daje posebnu aromu, sočnost, kazao je Loris Franjul, proizvođač.

- Prije svega dobra sirovina, poslije tako dobro pogoditi omjere i lijepo da bude lagana bura, izjavio je Robert Lisjak, proizvođač. 

A sirovina je uglavnom slavonska. Malo je u Istri ostalo onih koji drže svinje. 

- A gledajte, bilo bi bolje da je domaća svinja uzgojena u Istri, i hranjena kao nekad ali nažalost zbog turizma ljudi idu linijom manjeg otpora pa se bave stvarima koje su dohodovnije, rekao je Milan Udovičić, proizvođač. 

Koja je dakle bolja - istarska, slavonska ili možda baranjska kobasica?

- Mi smo više za papriku, češnjak, biber, što je osnovna razlika između baranjske i istarske kobasice, kazao je Miodrag Komlenić, predsjednik udruge proizvođača baranjskog kulena. 

- Tajna dobre kulenove seke je dobra sirovina, paprika i dragi Bog, kazao je Marko Brčić.  

Nije ni važno koja je najbolja jer u svima su uživali svi. Živio stoga Sv. Petar u Šumi, koji ne zovu bez razloga hrvatskom prijestolnicom kobasica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!