Pred nama je još jedan izbor za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te mladu nadu u poljoprivredi. Projekt "OPG Zlata vrijedan" održava se već desetu godinu. U njegovoj realizaciji sudjeluju Večernji list, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska radiotelevizija. Predstavljanja finalista za deseti Agro Oskar možete pratiti na stranicama Večernjeg lista, na portalu vecernji.hr te u našoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" i na našem portalu. Danas predstavljamo kandidata Bjelovarsko-bilogorske županije, OPG Dejana Macičeka iz Žabjaka pokraj Bjelovara.
Farma obitelji Maciček više sliči onima u Austriji nego u Hrvatskoj. Rezultat je to upornog i strpljivog rada u mljekarstvu čak tri generacije. Sve je počeo Mato prije više od pola stoljeća.
- Četiri krave, dva konja, a i svinje su bile za rasplod, prisjeća se Mato.
Moglo se s time živjeti?
- Išlo je to.
A ide i danas s 50 krava na mužnji. Ono što je počeo Mato nastavio je Franjo, a u posao su se uključili i njegovi sinovi Valentin i Dejan.
- Nije ništa lako. Možda će netko reći, "e, oni imaju", ali to je jako veliko odricanje od svega. Nije nikako došlo preko noći, poručuje Franjo.
Mini siranu otvorili vlastitim ulaganjem
Ovdje itekako brinu o kravama koje imaju izvrsnu mliječnost. Prije dvije godine kupili su i robot za mužnju koji im olakšava posao.
- Sad nisi toliko obavezan oko tog dojenja. Ne moraš ići u 6, ali opet moraš obići sve i vidjeti jesu li se sve podojile i je li sve kako treba, kaže Valentin.
Pitamo ga je li zadovoljan mliječnošću prema kravi.
- Pa dobro je, ali uvijek može još bolje. Treba si dati još malo truda da se to poboljša, ali dosta je dobro, odgovara.
Kako bi smanjili troškove, postavili su i solarne panele, a kruna polustoljetnog mljekarstva Macičekovih od lani je mini sirana koju su otvorili vlastitim ulaganjem. O preradi najviše brine Dejan, koji je završio i edukciju za sirara.
- Proizvoda imamo nekoliko vrsta - od kuhanih sireva sa začinima, jogurta i jogurta s okusima, kvargl, svježi sir, vrhnje, pa ponekad i maslac, kaže Dejan.
Za sada prerađuju manji dio od ukupno proizvedenog mlijeka, a ostalo i dalje isporučuju otkupljivaču.
- Uloženo je dosta. Nije to bila investicija na komad, nego pomalo, pa onda to nije bio neki šok, kaže Dejan.
"Nadamo se najboljemu"
Macičekovi mlijeko prerađuju na tradicionalan način, prema staroj recepturi.
- Od naših baka, od svekrve, i tako pomalo sve do danas, kaže Jasna Maciček.
Franjo sve više sinovima prepušta brigu o gospodarstvu i vjeruje da će sirana donijeti prihod koji će osigurati stabilno poslovanje njihovog obiteljskog gospodarstva.
- Ljudi jesu zadovoljni, pomalo se širimo, isto idemo sada i na tržnicu u Bjelovar. Vidjet ćemo. Nadamo se najboljemu, da jednostavno ne uništimo taj stočni fond koji imamo, na to smo se naučili, kaže Franjo.
- Isplativost mlijeka nije baš najbolja pa rek'o - idemo probati na to - ako ide, ide, ako ne ide, ne ide, kaže Valentin.
No kupci cijene domaće pa su nakon kućnog praga Macičekovi prodaju proširili i na kiosk u središtu Rovišća na cesti koja iz Bjelovara vodi prema Zagrebu ,a uskoro će i na bjelovarsku tržnicu.