Suša i iznimno visoke temperature velik su problem stočarima, i to onima u pašnom sustavu krava - tele. Trave nema, krave i telad treba dohranjivati, osigurati im dovoljno vode, a zbog otežanog teljenja i gubitaka, potreban je angažman i dodatne radne snage. Iako takva proizvodnja mesa u nas, ali i cijeloj Uniji raste zbog isplativa uzgoja, troškovi će biti iznimno veliki. Ono što stočare tješi, povijesno je visoka otkupna cijena teladi i stabilno izvozno tržište.
Umjesto sočne, bujne trave, na pašnjacima Vereš Majura - spaljena zemlja. Pritisnula žega i stoku i ljude.
- Krave s telićima smo rotirali po našim pašnjacima, a sad jednostavno nemamo više gdje premještati stoku, naglasio je Slavko Juren iz Zdenaca.
Iako su ova mesna goveda otporna i u normalnim uvjetima bez teškoća žive i tele se na otvorenom, pod vedrim nebom - nesnosne vrućine uzimaju danak.
- Ujutro čim se dođe, ide se u obilazak i provjerava telad, krave, ima li kakvih problema, ako ima novoteljenih, u kakvom je stanju telad jer dosta teladi zna biti avitalno, zna biti dosta pobačaja, rekla je Antonija Sertić, veterinarska tehničarka, PP Orahovica.
Zbog vrućine krave se teško tele, imaju manje mlijeka pa telad slabije napreduje.
- Time prirast kod teleta opada, jako su visoke temperature pa telad u par dana može dehidrirati. Sunčanice, toplotni udari, jako puno problema imamo s tim stvarima, rekao je Dominik Simić, tehnolog na farmi, Vereš Majur.
Zato valja dohranjivati sijenom i smjesom cijelo stado. Na pašnjake se uz hranu redovito dovozi i svježa voda. Sve kako bi zbog toplinskog stresa smanjili gubitke. Troškovi zbog toga drastično rastu, no povijesno visoka cijena teladi, ublažit će nepovoljnu računicu. Trenutačno je za kilogram 4 eura.
- Nećemo sigurno ostvariti neke velike rezultate u smislu dobiti, ali ova cijena teladi je pomogla da prebrodimo ove probleme trenutačno, kazao je Ivica Blagaj, direktor Stočarstva "Agroinvest" grupa.
Na sreću, stabilno je i tržište, a potražnja za ovako prirodno proizvedenim mesom raste. U Uniji više od 40 posto govedine dolazi upravo iz pašnog uzgoja. Perspektivna je ovo grana stočarstva i u nas. Sve što proizvedemo, prodamo. Na domaćem i tržištu Italije i Bliskog istoka.