U Svetom Petru u Šumi - sajam "S klobasicom u Europu"

14.05.2022.

07:00

Autor: Marko Percan/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

S klobasicom u Europu

S klobasicom u Europu

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U Svetom Petru u Šumi ili kako ga zovu - najvećem hrvatskom "gradu od kobasica", otvoren je međunarodni sajam "S klobasicom u Europu". Riječ je i o sjajnoj turističkoj promociji na početku sezone.

Sveti Petar u Šumi je i "hrvatska prijestolnica kobasica", koje u tom mjestu nazivaju "klobasice".


Istru se često naziva gurmanskim rajem, no tako nije bilo kroz povijest. Naši preci kobasice, odnosno meso, jeli su svega nekoliko puta godišnje za velike svetkovine, a posebice oko Božića. Stoga je možda neobičan odabir termina ove manifestacije, no mještani Svetog Petra u Šumi kažu: Nije bitan termin manifestacije, važno je da su klobasice sada suhe i jako ukusne. 


Proizvođač kobasica Milan Udovičić (OPG Udovičić) kaže da je za dobru kobasicu potrebna dobra sirovina, dobri začini i lagano sušenje. 


- Što duže to bolje, navodi te dodaje da sve počinje od kvalitetne sirovine. 


Iako je po našim selima sve više apartmana, a sve manje štala, smatra da ova industrija ima budućnost.


- Budućnost je u malim, specifičnim, kvalitetnim proizvodnjama, kaže.


Ovakve su manifestacije veliki zamah za razvoj turizma u središnjoj Istri koja od početka godine bilježi 60 posto veći turistički promet u odnosu na prošlu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!