U Svetom Petru u Šumi ili kako ga zovu - najvećem hrvatskom "gradu od kobasica", otvoren je međunarodni sajam "S klobasicom u Europu". Riječ je i o sjajnoj turističkoj promociji na početku sezone.
14.05.2022.
07:00
Autor: Marko Percan/Dnevnik HTV-a/HRT/D.S.
U Svetom Petru u Šumi ili kako ga zovu - najvećem hrvatskom "gradu od kobasica", otvoren je međunarodni sajam "S klobasicom u Europu". Riječ je i o sjajnoj turističkoj promociji na početku sezone.
Sveti Petar u Šumi je i "hrvatska prijestolnica kobasica", koje u tom mjestu nazivaju "klobasice".
Istru se često naziva gurmanskim rajem, no tako nije bilo kroz povijest. Naši preci kobasice, odnosno meso, jeli su svega nekoliko puta godišnje za velike svetkovine, a posebice oko Božića. Stoga je možda neobičan odabir termina ove manifestacije, no mještani Svetog Petra u Šumi kažu: Nije bitan termin manifestacije, važno je da su klobasice sada suhe i jako ukusne.
Proizvođač kobasica Milan Udovičić (OPG Udovičić) kaže da je za dobru kobasicu potrebna dobra sirovina, dobri začini i lagano sušenje.
- Što duže to bolje, navodi te dodaje da sve počinje od kvalitetne sirovine.
Iako je po našim selima sve više apartmana, a sve manje štala, smatra da ova industrija ima budućnost.
- Budućnost je u malim, specifičnim, kvalitetnim proizvodnjama, kaže.
Ovakve su manifestacije veliki zamah za razvoj turizma u središnjoj Istri koja od početka godine bilježi 60 posto veći turistički promet u odnosu na prošlu godinu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora