Vespom po Splitu - neprocjenjivo

13.08.2021.

17:16

Autor: Regina Zubanović/Regionalni dnevnik/HRT

Vespom po Splitu

Vespom po Splitu

Foto: HRT / HRT

Regina Zubanović počastila se pravim ljetnim đirom. Naravno Vespom, i naravno Splitom. Provozao ju je Darko Zoković, pravi zaljubljenik u Vespe!

Učinili su đir na jednoj od niza njegovih Vespi. Darko je naime član Vespa kluba iz Splita. Nije da ih ima najviše, ali svaka Vespa ima svoju priču.

- Vespa je moj život i ja, za razliku od možda nekih drugih vozača, nikad se neću hvaliti nekim prijeđenim kilometrima i na nekim drugim motorima. Sve što sam u životu napravio, u kilometraži motorističkoj to je bilo Vespama i nekad možda Tomosi poznati ovdje u Dalmaciju kao Ziko - govori Darko.

Vespe vozi od 80. godine, kada je postao punoljetan. Trenutno ih ima 11.  A neke od njih odavno su prošle punoljetnost.

- Najstarija je 80. godište. Taman kad sam ja počeo, kad sam ja postao punoljetan, ona je proizvedena. Kupljena je u Švicarskoj, u Ženevi, dovedena je u portapaku jednog Stojadina u Split. Vožena je vrlo malo, i od tada je ležala u garaži. Gospodin vlasnik te Vespe, igrom slučaja smo se upoznali, tako da je on vidio tu moju ljubav, par godina me proučavao i odlučio da mi tu Vespu pokloni. Kako on više nije u vozačkim godinama za motor, on je meni nju poklonio - ispričao je Darko.

Posebna je ta ljubav prema Vespama, čovjek se teško od nje rastaje, kao kućnog ljubimca - gledaš tko će je na primjereni način udomiti.

I dan danas se nalaze, kaže Darko, gospodina sve zanima, ona kao da je i dalje njegova.

Motor je spojio Darka i njegovu suprugu, Tomos.

- Ona je imala svoga, ja svoga, i ta naša ljubav zajednička traje evo do danas. Inače, supruga, ja i sin smo aktivni članovi Vespa kluba Split. Moram istaknuti tu udrugu, stvarno, to su vrhunski momci koji su vrlo, vrlo aktivni. Među njima svjetskih putnika, koji su s Vespom po Europi učinili možda i stotine tisuća kilometara u 17,18 zemalja - govori Darko i pozdravlja članove kluba, pa i one koji će tek postati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!