Vino i zdravlje, ključna je umjerenost

07:00 / 24.06.2021.

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vino

Vino

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Poreču su predstavljeni rezultati istraživačkog projekta "Vinum sanum". Riječ je o projektu kojim se istražuju različite metode proizvodnje vina i njihova utjecaja na zdravlje. Ključna je riječ umjerenost.


Nije tajna da umjerena konzumacija vina blagotvorno djeluje na zdravlje. To su pokazali i rezultati projekta "Vinum sanum" koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Naime, vino sadržava fenole - kemijske spojeve koji štite stanice našeg organizma.

- Fenoli su izraziti antioksidansi, vežu slobodne radikale i kao takvi povoljno utječu na naše stanice, štite ih od oštećenja i propadanja, pojasnila je Sanja Radeka, voditeljica projekta "Vinum sanum".

No nije svejedno kakvo se vino pije. Zato su proučavane metode njegove proizvodnje.

- Osim najnovijih tehnološih vinifikacijskih rješenja, mi proučavamo i neke stare tradicionalne tehnike kao što je bila maceracija s bijelim vinima, međutim na novim znanstvenim temeljima, kazala je Radeka.

- Mi smo ispitivali šest vinifikacijskih tehnohologija, i ono što su rezultati pokazali jest da su sve tehnologije dovele do povećanja sadržaja ukupnih fenola za koje je dokazano da mogu djelotvorno utjecati na zdravlje ljudi. Stoga se i njihova umjerena konzumacija, dva decilitra vina dnevno, može smatrati blagotvornim, rekla je Ena Bastulić, asistentica na projektu Vinum sanum.

Posebno su proučavane metode dobivanja vina iz naših autohtonih sorti - malvazije i terana.

- Dva tretmana su nam se posebice izdvojila, to su produljena maceracija u trajanju od 21 dan i predfermentacijski tretman zagrijavanja koji su imali najviše koncentracije fenolnih spojeva, najviše koncentracije minerala, a senzorno su bili najbolje ocijenjeni, kazala je Sara Rossi, magistra agronomije.

Čaša vina dnevno ne može škoditi. Ne kaže se bez razloga da je umjerenost vrlina. To očito vrijedi i u ovoj vinskoj priči. Kojoj je cilj promicati istarske autohtone sorte i stoljetnu vinarsku tradiciju ovog kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!