Vrhunska sportašica Nika iz Mariupolja u Zadru se vratila rutini, ali ostala je briga za bližnje

19:46 / 19.04.2022.

Autor: Melita Šare/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Nika iz Mariupolja u Zadru

Nika iz Mariupolja u Zadru

Foto: HTV / HRT

Sedamnaestogodišnja Ukrajinka Nika Šurda, vrhunska sportašica, skakačica u vodu, nedavno je iz rodnog Mariupolja, grada koji više ne postoji, stigla u Zadar. Otac joj je u zarobljeništvu, a o svome mladiću ništa ne zna već više od mjesec dana.


Nika kaže da prije dva mjeseca nije ni pomišljala da bi moglo biti rata. Pred njom je bio život, odnedavno studentica psihologije s mladenačkim snovima, ovjenčana brojnim medaljama. No, sada joj je u glavi samo film strave koji je proživjela u Mariupolju.


- Na ulici, blizu moje zgrade, 400 metara od mene pala je aviobomba. Osjetila sam zračni val i samo se srušila na tlo. Bilo je strašno, kazala je Nika Šurda, skakačica u vodu izbjegla iz Mariupolja.


S majkom i mačkom Basijom uspjela je pobjeći. Oca su joj zarobili ruski vojnici. Nada se da će ga razmijeniti kao zarobljenika. O momku ni glasa već mjesec dana.


- U ovom trenutku imamo mnogo različitih informacija, ali sigurna sam da je moj otac u ruskom zarobljeništvu. S momkom se nisam čula već mjesec dana. On je još u Mariupolju. Nadam se da je živ, iako to ne znam, rekla je Nika.


Kao vrhunska skakačica u vodu, u Zadru se vratila sportskoj rutini, ali samo fizički. Živi u apartmanu s deset Ukrajinaca. Njezina trenerica Julia prepričava nam kako u Mariupolju nije bilo ni vode ni struje. Kuhalo se vani za cijelo naselje.


- Nemam vijesti o ocu. Živio je nedaleko od Mariupolja, prije mjesec dana samo smo se jedanput čuli telefonom, rekla je Nikina trenerica Julia.


Ranjeni civili u bolnicu su se dovozili kolicima iz supermarketa.


- Budući da su prometnice uništene, mnoge ranjene u prepune su bolnice dovozili kolicima iz supermarketa, kaže Nika.


Prije nego što je napustila svoju zemlju, mlada Nika u Lavovu si je dala izraditi tetovažu. Svoju Ukrajinu, s posebnim srcem, sada već gotovo potpuno uništen voljeni rodni Mariupolj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!