Irina i Natalija u Karlovcu šiju padobranska krila

15.04.2022.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT

Irina i Nataliia u Karlovcu šiju padobranska krila

Irina i Nataliia u Karlovcu šiju padobranska krila

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Broj raseljenih osoba iz Ukrajine u našoj je zemlji dosegnuo gotovo 14 tisuća. Svakim danom nastoji ih se što više uključiti u svakodnevni život. U Karlovcu je za njih počeo tečaj hrvatskoga jezika, djeca idu u školu i na slobodne aktivnosti, a sve je više i onih koji su se zaposlili.

Tvrtka Krilo bavi se šivanjem padobranskih krila. Jana Dymisha je i prije šivala iz hobija. Iako je materijal nešto većih dimenzija, dobro se snalazi. Na ovome je radnom mjestu već drugi tjedan. Jako je zadovoljna i kaže - osjeća se kao doma, ne može vjerovati da može biti i bolje.

Iskustva u tekstilnoj industriji ima i Natalija Matviienko. Po struci je modna dizajnerica i u Kijevu je radila u salonu. Dok rat ne završi, ostat će u Karlovcu.

- U Ukrajini mi je ostala rodbina, prijatelji. Ovdje sam došla sa svojom kćerkom. Putovale smo preko Mađarske. Sve je bilo jako dobro organizirano, volonteri su puno pomagali, prisjeća se.

Tvrtka joj je omogućila i besplatan smještaj prvih mjesec dana dok se ne snađe. Učinit će to za sve radnike iz Ukrajine koje zaposle. Direktor tvrtke Krilo Okan Tezcan kaže kako i prije rata imao nekoliko zaposlenih Ukrajinaca.

- Oni pomažu i meni, svojim radom u pogonu. MIslim da je ovo najmanje što mogu za njih učiniti, dodaje. Jana i Natalija imale su sreće jer ih je u tvornici dočekala njihova zemljakinja koja u 'Krilu' ovdje radi već petu godinu.

- Sad pomažemo oko administracije, otvaranja bankovnih računa, prijave na policiju, Crvenom križu. Pomažemu u čemu god možemo, koliko god možemo, kaže Ukrajinka Ljudmila Slivina.

U pronalasku posla pomaže i Crveni križ te Zavod za zapošljavanje. Posao preko Zavoda traži njih četrdesetak, a bit će ih i još kada svi izbjegli dobiju takozvanu zelenu kartu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!