Ženodraga, mjesto u kojemu je sve drukčije

08.08.2021.

07:00

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ženodraga, mjesto u kojemu je sve drukčije

Ženodraga, mjesto u kojemu je sve drukčije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kukci, Bačva, Podgaće, Grdoselo... Dug je popis istarskih sela neobičnog imena. No, postoji jedno mjesto koje svojim imenom iznenađuje čak i same stanovnike - Ženodraga.

Po čemu je Ženodraga tako posebna, i kako je uopće dobila ime, zna Mario Peršurić. Postojalo je prezime Zenandrago i stari ljudi su govorili da je zadnji potomak teg prezimena bio svećenik,priča Mario, koji na račun imena rodnog uvijek prihvaća šalu.

- A dobro, vajk ti govore dal' slušamo žene, vajk štorije. I ki sluša? Dobro, muž mora vajk slušati. Znači, ženo draga, vaša je zadnja?, kaže Mario. A na pitanje jesu li žene 'glavne' njegova supruga Marija odgovara: "Nisu, kako koja", a ona je kaže - "glavna za vrt i kuhanje".

Ženodraga ima i doseljenike. Dalibor Josipović, rodom je iz Bosne, a u Ženodragi živi već 11 godina, a naučio je i nekoliko "besida po istrijanski". Veture i apartmani. Krcato je njima svako selo.

No, u Ženodragi sve je drukčije. Tako su se tamo nekad nalazili i apartmani za - svinje. Svaka svinja imala je posebnu kućicu za sebe i svoje male praščiće. Imali su vodu i grijanje, objašnjava Mario Pauletić. I uz smijeh dodaje: Bio je to smještaj sa pet zvjezdica.

U Ženodragi je sve za pet, zahvaljujući dragim i vrijednim stanovnicima koji su ponosni na svoje malo mjesto neobična imena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!