Hrvatska trči za one koji to ne mogu

03.05.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Wings for life

Wings for life

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U nedjelju, 7. svibnja, u Zadru će se održati jubilarna 10. utrka Wings for life. Hrvatska će trčati za one koji ne mogu na toj globalnoj humanitarne utrci čiji je cilj prikupiti novac za istraživanja kako bi se pronašao lijek za ozljede leđne moždine. Svoj doprinos dat će i studenti.

Studenti Sveučilišta u Zagrebu nastupit će kao jedan tim, a priču o njima donosi ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Ovo će biti treća godina kako trčim na Wingsu, nisam trčao one dvije kad je bila korona jer tada nije bila održana i definitivno podržavam takvu akciju. Znam da je to skupljanje novaca za potragu za lijekom za ozljede leđne moždine. Nastupat ću i ove godine, uvijek organiziram kao student KIF-a za cijelu gurpu, obično šaljemo dva autobusa dolje tako da mi nije nepoznato to da ćemo trčati u grupi, odnosno da ćemo biti kao jedna zajednica, objašnjava Martin Stojčević, predsjednik Studentskog zbora Kineziološkog fakulteta.

Na ovogodišnjoj utrci studenti sa zagrebačkog sveučilišta trčat će kao jedan tim u organizaciji UniSporta Zagreb.

- Mi dosad nismo imali  organizirani tim kao Sveučilište u Zagrebu. Imamo dosta organiziranih projekata koji obuhvaćaju sve studente, a zapravo nam je naš alumni, koji je bivši badmintonaš, došao s idejom da po prvi puta napravimo tim kao sveučilište u Zagrebu i mi smo to objeručke prihvatili. Sviđa nam se taj koncept, dosad su više manje fakulteti trčali sami za sebe. Ovo je bila nekakva prilika da se ujedinimo i pokažemo veličinu Sveučilišta u Zagrebu, dodaje Marko Lepoglavec, sportski direktor UniSporta.

Galerija
Martin Stojčević, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Marko Lepoglavec, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

- Ta dva autobusa se uvijek popune jako brzo. Da objasnim samo kako to funkcionira: studenti plate kotizaciju što sve ide u humanitarne svrhe, a nama faks pokriva autobuse. Ove smo godine to proširili. Naše sveučilište je najuspješnije sportsko sveučilište u Europi tako da ćemo sada pokazati humanitarni karakter i tu će biti lijepi odaziv, napominje Martin.

U Zadar ove godine tako odlazi rekordan broj studenata iz Zagreba - njih 116.

- Pa mi  u principu imamo tendenciju s obzirom na to da smo jako veliko sveučilište, da zbližavamo ekipu da oni osjete duh zajedništva pogotovo na međunarondim natjecanjima na kojima imamo dosta dobre rezultate. Ovo je jedan dodatni poticaj da se oni još jednom udruže u svrhu višeg cilja i da osjete jedinstvo koje imaju kao Sveučilište u Zagrebu, zaključuje Marko.

Ukoliko niste stigli osigurati svoj startni broj u Zadru, a želite biti dio ove priče, ne brinite - još se možete pridružiti i sudjelovati iz svojeg grada uz prijavu na virtualnu utrku u digitalnoj aplikaciji. Sretno svim trkačima!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!