Molitveni obred u Kanalu svetog Ante

17.01.2022.

19:55

Autor: Ana Bralić/Dnevnik/HRT

Molitveni obred u Kanalu svetog Ante

Molitveni obred u Kanalu svetog Ante

Foto: Dnevnik / HRT

Šibenčani namjeravaju obnoviti vrijedan kulturno-povijesni lokalitet u Kanalu svetog Ante na samom ulazu u grad. Kanal, zaštićeni krajobraz, ime je dobio po nekadašnjoj špiljskoj crkvici posvećenoj svetom Antunu Pustinjaku. Upravo danas, na spomendan toga sveca, nakon 100 godina održan je molitveni obred u kanalu.

Povijesni izvori potvrđuju - od početka 15. stoljeća povlačili su se eremiti, pustinjaci, u špiljsku osamu morskoga kanala.

- Tako što je zapravo prostor špilje prilagođen upotrebi čovjeka pregradnim zidom kamenim i postavljanjem, pretpostavljamo, prvog inventara koji se i danas nalazi u crkvi, rekla je Anamarija Kučan, stručna suradnica za kulturnu baštinu u JU Priroda.

Renesansni i barokni oltar te kamenica za vodu bili su upotrebljivi do 30-ih godina prošloga stoljeća, kada je crkvica pretvorena u vojni bunker. Šibenčani joj sada žele vratiti izvornu vjersku namjenu.

- I da to bude i jedan lijepi početak budućih okupljanja, da vratimo onu duhovnu dimenziju kojom je ovaj kanal natopljen jer sve okolo su drugi zaštitnici sveci i da se samo vraćamo korijenima, rekao je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup.

Provedena su arheološka istraživanja, izrađena projektno-tehnička dokumentacija.

- I sad je na nama da nađemo sredstva kako bi se taj lokalitet obnovio, također poslana je i inicijativa za zaštitu, što se tiče Zakona o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, da se ovaj lokalitet zaštiti, rekla je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda.

Upravo zbog specifičnog ambijenta crkvice, spoja speleološkog i kulturno-povijesnog naslijeđa. Pa je namjera obnoviti i običaj hodočašća, u kojemu se u prošlim stoljećima brodicama dolazilo do mjesta gdje se u špiljskoj crkvici na 12 metara nadmorske visine štovao omiljeni svetac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!