Lepoglavska čipka jedinstvena je u Europi

12.09.2022.

14:39

Autor: Paula Poljak-Morandini/IMS/I.Z./HRT

Lepoglavska je čipka jedinstvena u Europi

Lepoglavska je čipka jedinstvena u Europi

Foto: Vijesti / HRT

Lepoglava je tri dana bila europsko središte čipkarstva. 26. Međunarodni festival čipke, održan pod motom Čipka i umjetnost, privukao je jedanaest predstavnika iz Hrvatske i inozemstva, a zemlja partner bila je Slovačka. Brojnim izložbama, radionicama i koncertima slavila se tradicijska čarolija pod zaštitom UNESCO-a.

Raskoš rujna, svetkovina i festivala posebno razigrava Festival čipke u Lepoglavi. Tradicija izrade nježnih rukotvorina prepleće se pred posjetiteljima.

- Meni je to ljubav koju sam ja od svoje bake dobila. I bez strpljenja i bez te ljubavi teško je ustrajati, rekla je lepoglavska čipkarica Katarina Strupar.

Lepoglavska je čipka jedinstvena u Europi zbog kompliciranih motiva i ispuna.

- Imali smo mogućnost da dođemo do originalnih predložaka Danice Bressler. Tako smo za ovogodišnji festival izradili dvije čipke malo većih dimenzija, a pripremamo već i za iduću godinu, poručila je predsjednica zadruge "Lepoglavska čipka" Karmen Šoštarić.

U pavlinskom samostanu predstavljene su čipke osam europskih zemalja. Ovogodišnji partner - Slovačka predstavila je deset udruženja. Svaka regija - druga posebnost. 

- Deset godina izrađujem šopornjansku čipku. Ona je specifična po uporabi boja, a njome ukrašavamo orukavlja i pokrivala za glavu, naglasila je čipkarica iz Slovačke Ana Kubalova.

- Smatram kako je ovakva razmjena čipkarskog umijeća i iskustva vrlo važna, ne samo između Hrvatske i Slovačke nego i svih zemalja ovdje. Tako možemo obogatiti budućnost i pridonijeti održivosti, istaknuo je savjetnik konzula Republike Slovačke Zdenko Galbavy.

- To je ta ljepota, to je naš ponos. I dok ima čipkarica i čipkarstva ta kultura će se dalje održati, mi ćemo nastaviti s tim festivalima, druženjem i stjecanjem novih prijatelja, dodao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Nakon slovačke enogastronomije i folklora, u crkvi Blažene Djevice Marije nastupio je Zagrebački gudački kvartet, a Ana Rucner izvela je "Koncert punog Mjeseca". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!