Nagrađivani Ogrestin film prikazan u Areni

21.07.2021.

09:55

Autor: Jana Radić/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

"Plavi cvijet"

"Plavi cvijet"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na filmskom festivalu u Puli sinoć je bila priređena hrvatska premijera filma "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste koji se već može pohvaliti jednom od nagrada publike na festivalu u Moskvi.

Priču o Mirjani i odnosu s njezinim bližnjima napisao je naš nagrađivani dramaturg Ivor Martinić koji je kazališni predložak prilagodio filmskom jeziku. 


Na premijeri je bila ekipa Vijesti iz kulture:

Pulska publika prepoznala je suptilan i životan filmski rukopis Zrinka Ogreste. Hrvatsku premijeru "Plavog cvijeta" nisu željeli propustiti, i mnoge je film očarao. Priča o Mirjani i njezinu životu donijela je, naime, na filmsko platno impresivna glumačka ostvarenja.


- Trebaš napraviti, to da tako kažem kolokvijalno, kemiju među tom obitelji, trebaš stvoriti pretpostavke za stvaralački okvir da se dogodi ono što se treba dogoditi, a to je puni stvaralački rezultat, rekao je redatelj Zrinko Ogresta.


Glavne uloge povjerene su trima glumicama od kojih su dvije debitantice na velikom platnu.


- Jako bitno to iskustvo s redateljem koji te vodi, i moraš mu vjerovati sto posto jer ne znaš u kojem smjeru zapravo ideš. Meni je bilo prekrasno iskustvo, rekla je protagonistica Vanja Ćirić.

I mlada glumica Tea Harčević zadovoljna je suradnjom s redateljem:


- Zrinko je jedan redatelj koji se jako lijepo priprema i dopušta ti neki prostor koji si ja u tom trenutku možda i ne bi dopustila, nego je on meni rekao da se ničim ne  impresioniram, istaknula je Tea Harčević.


Iako ima bogatu filmsku karijeru, Anja Šovagović Despot prvi je put u ulozi bake:


- Od prvotnog šoka kada mi je Zrinko ponudio tu ulogu, dok smo krenuli u snimanje, prešla sam dakle jedan veliki put od tog šoka do potpunog uživanja, rekla je Anja Šovagović Despot..


Od rada na filmu proteklo je tri godine. Scenarist ga je prvi put pogledao danas i na njega je imao, kaže, katarzično djelovanje:[


- Vjerujem da sam se već dovoljno odmaknuo da se mogu osjećati kao gledatelj i da mogu to tvrditi gotovo pa sigurno, napomenuo je Martinić.

Film je nastao u koprodukciji hrvatske i srpske kinematografije.

- Što je najvažnije, datum otvaranja filma u kinima zbog panedmije još ne znamo, ali recimo da bismo krajem devetog mjeseca krenuli u distribuciju, najavljuje producent Ivan Maloča.


"Plavi cvijet" već ima zapažena gostovanja na uglednim međunarodnim festivalima.


Razgovor s Anjom Šovagović Despot i Teom Harčević pogledajte u snimci emisije Pula uživo na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!